Lendítési súly – adat, amely segít kiválasztani a megfelelő teniszütőt


16 perc olvasás

A lendítési súly (angolul swingweight) a szó legegyszerűbb értelmében azt árulja el az ütőről, hogy mennyire könnyű vagy nehéz irányítani. Ez egy meglehetősen fontos szám a teniszütővel való játék nehézségeinek felméréséhez. Ha tudod, hogy milyen a megfelelő lendítési súly számodra, akkor ennek az adatnak köszönhetően nagyon gyorsan átláthatod a keretek sokaságát, amelyeket a mai teniszütő piac kínál.

A teniszütőkhöz megadott alap paraméterek, mint például az ütő súlya húrozás nélkül vagy ütő egyensúly pontja húrozás nélkül, félrevezető lehet. Minden ütő másképp viselkedik a játék során, és a lendítési súlya segít megtudni, milyen könnyű vagy nehéz lesz játszani az adott ütővel.

A lendítési súly mérésére szolgáló készülék kijelzőjének részlete.

Újabban feltüntetjük a lendítési súly adatokat minden teljesítményorientált teniszütőn és a haladó játékosok számára készült ütőkön, amelyekhez ez az adat elérhető. Helyi viszonylatban még nem találkoztunk vele, de külföldön rutinszerűen dolgoznak vele.

Nem ritka, hogy két teljesen egyforma súlyú és ugyanúgy kiegyensúlyozott, azonos hosszúságú, fejméretű ütő ugyanolyan felhasznált anyagokból rendkívül eltérően viselkednek játék közben.

Több tényező miatt is előfordulhat, amelyeket nem lehet kideríteni kizárólag a keret alapvető tulajdonságai alapján. A lendítési súlyát pontos mérőeszközzel kell megmérni, amely meglehetősen drága, és ára több százezer Ft is lehet.

Lendítési súly és irányíthatóság

A lendítési súly mértékegysége kg/cm 2 és a legtöbb ütő értékei 240—360 egység között mozognak. Kizárólag húrozással együtt mérik, hogy megfeleljen a valóságnak. A lendítési súlyra hatással van a vibrastop is, amely 2—4 lendítési pontot is ad hozzá, de ezt nem használják a mérések során.

Egyszerű szabály érvényes - minél nagyobb lendítési súlya van az ütőnek, annál nagyobb igényt támaszt a játékos erejére, a technikára és az általános minőségi játékstílusára. Ugyanakkor a nagyobb lendítési súlyú ütők több energiát generálnak, miközben megőrzik ugyanazt a lendítési sebességet és stabilabbak is.

Éppen ellenkezőleg, az alacsonyabb lendítési súlyú teniszütők jobban irányíthatók, nem fárasztja el úgy a játékost és nem is kell olyan jól elsajátított technikával rendelkeznie a keret irányításához. Az alacsonyabb lendítési súly hátránya a gyengébb ütőerő, miközben megtartja ugyanazt a lendítési sebességet, valamint a rosszabb keretstabilitás.

A Wilson Pro Staff RF97 v13 ütő nagy tapasztalattal rendelkező és magas lendítési súlyú versenyzők számára ideális, amely test előtti tökéletes ütést igényel.

Amikor a keret stabilitásáról van szó, akkor az ütő pontosságáról beszélünk. Minél nehezebb az ütő, annál pontosabbak az ütések, mivel nem lesz olyan instabil az ütőfej ütközéskor, amely negatívan befolyásolná a labda ebből eredő pályáját. Nem kell messzire menni egy példáért.

A mai napig az egyik legpontosabb ütőnek tekintik Roger Federer Wilson Pro Staff RF 97 A v13 ütőjét. Ez az ütő tiszteletre méltó 340 g súlyú húrok nélkül és lendítési súlyát 333 értékre számították ki. Az ütő lendítési súlya még lényegesen nagyobb is lett volna, ha ezt a teniszütőt nem egyensúlyozták volna ki kézre rendkívüli módon 305 mm-re.

A svájci Maestro ezen kerete valószínűleg a legnehezebb kereskedelmi forgalomban kapható ütő, és ez az egyik legcsodálatosabb ütő, amelyet saját karomon próbáltam ki.

Az ütőnyél lendítési súlya a nyak és a fej nélkül nagyon alacsony.

Súly vs. lendítési súly

A lendítési súly pótolhatatlan útmutató olyan helyzetekben, amikor az ütő teljes súlya egy kicsit „hazudik“ és nem tükrözi vissza az igazi nehézségét, amellyel az ütő játszható.

Néha paradox helyzetek merülnek fel, amikor egy lényegesen nehezebb rakéta sokkal jobban irányítható és kevésbé „erős”, mint egy könnyebb keret. Ez elsősorban az ütő egyensúlyától és a felhasznált anyag tömegének teljes eloszlásától és keménységétől függ. Ennek a paradoxonnak ragyogó példája található a Tecnifibre márka berkeiben.

A módosított és utólag kiegyensúlyozott Tecnifibre T-Fight RS 305 ütő a legigényesebb 305g-os ütő a piacon, amelyet hasonlítani lehet a professzionális keretekkel is.

A Tecnifibre idén új T-Fight RS keretekkel érkezett, amelyeket haladó és teljesítményorientált játékosok számára terveztek. Ez az új termékcsalád három féle súlyú keretet kínál, amelyek közül a legérdekesebb a 305 g-os és a 315 g-os modell. Első pillantásra nem lehet kétséges, hogy az ütők közül melyik lesz érzésre nehezebb és ugyanakkor erősebb azonos lendítés esetén.

Aki a nehezebb 315g-os modellre fogadna, akkor megkönnyezné a veszteségét. A 315 g-os modell lendítési súlya „csak” 321, míg a könnyebb modell 333-ra emelkedett. Én személyesen még 340 pontot is mértem az ilyen saját beállítású ütőmön, ami magasabb érték, mint a fent említett Federer Wilson büszkesége. Hihetetlen!

Ahhoz, hogy ezt a számot a megfelelő kontextusba helyezzük, akkor meg kell említeni, hogy a 305g-os ütő jobban kiegyensúlyozódik a fejrészen 325 mm-nél, míg a 315 g-os keret erősen a kéznél van egyensúlyban 310 mm-nél. Normális esetben más márkák 305 g-os kereteit többnyire 315—320 mm körül egyensúlyozzák ki és messze elmaradnak az ilyen mértékű erősségtől és stabilitástól.

Könnyű keret a könnyebb energia érdekében

Azért, hogy még komplikáltabbá tegyem az egész helyzetet a lendítési súly körül, de ugyanakkor el is magyarázzam, akkor válaszolnom kell egy kérdésre, amelyet bizonyára sokan feltennétek. Miért nevezik akkor a könnyebb súlyú ütőket gyakran „power keretnek”, és önmagukban is könnyebb energiát generálnak?

A Tecnifibre T-Fight XTC 295 ütő alacsonyabb lendítési súlya kiváló kezelhetőséget biztosít.

Ez azért van, mert a könnyebb keretek lehetővé teszik a kevésbé tapasztalt játékosok számára, hogy jobban ellenőrizzék a lendítést, könnyebben végrehajtsák a megtanult technikát, és ugyanakkor nagyobb lendítési sebességet produkáljanak különösebb erőfeszítés nélkül. Így maga a könnyű keret a trambulin elvén működik, amikor jelentős szerepet játszik ebben a hatásban egy tipikus hobby ütő szélesebb kerete és a keret kevésbé sűrű anyagösszetétele.

Tehát az elv egyértelmű – ami puhább és könnyebb, az rugalmasabb és ezáltal önmagában könnyebben energiát generál. De az ilyen ütők elveszítik a stabilitást = pontosságot. Ezzel szemben a versenyzők nehéz és vékonyabb ütőkereteinek feladata az energia pontossá és irányíthatóvá alakítása.

Egy tapasztalt játékos vagy profi képes lényegesen hatékonyabban ütni, mint egy amatőr. A hobbi ütővel játszó profi elveszítené az irányítást, a pontosságot és minden erősebb lendítésnél túlrepítené a labdát a pályán. Éppen ellenkezőleg, meg kell szelídítenie a kiadott energiát. Ez nem biztosítható másként, mint a vékonyabb keretben használt anyag nagyobb sűrűségével és az ütő nagyobb súlyával.

Az ütő energiatermelésére a húrozás is jelentős hatást gyakorol, annak anyagösszetétele, a szerkezete és a feszültség erőssége.

A Head Graphene 360+ Extreme MP egy meglepően nagyobb lendítési súlyú spin rakéta az agresszívebb játékstílusú igényes játékosok számára.

Ahhoz, hogy a lehető legkönnyebben megértsük, nem kell mindent jól és hatékonyan csinálni egy könnyebb ütővel és mégis jól el fog repülni a labda tőle. Ezzel szemben egy nehezebb ütővel több dolgot kell egyszerre helyesen és hatékonyan végezni, hogy úgy repüljön el tőle, ahogy kellene.

Előfordul, hogy egy amatőr játékos túl nehéz ütőt vásárol és nagyobb ütőerő érzetet nyer. Ez igaz, de már nem tudja irányítani azt az ütést, mert a rosszabb technika és az ütés összességében rosszabb végrehajtása nem teszi lehetővé számára, hogy irányítsa az ütőt és teljes mértékben kiaknázza annak lehetőségeit. Ezenkívül a nehezebb ütő lényegesen gyorsabban lefáraszt és terheli a kart és az egész felsőtestet.

Ha valaki 320 g-os keretet mer a kezébe venni, akkor először ki kell próbálnia, hogy tud-e vele teljes erőbevetéssel 2 órán keresztül játszani. A hobbi játékosok nagyon nehéz keretek iránti lelkesedése hirtelen egészségveszélyes megpróbáltatássá válhat a kezdeti fantasztikus 20 perc után. Elfogy az erő és a rossz stroke technika sérülésekhez és teniszkönyökhöz vezethet.

A lendítési súlya hatása az ütési technikára

A lendítési súly közvetlenül hatással van az alkalmazott ütési technikára. Hosszabb lendítőpályával és hosszabb ütésvezetéssel rendelkező játékosok, jellemzően Rafael Nadal, könnyebben tud kezelni egy magas lendítési súlyú ütőt, mint azok a játékosok, akiknek rövid pályájuk és gyors lendületük van, jellemzően Nick Kyrgios. Sokkal jobban megmozgatható a nehéz ütő egy hosszabb lendítéssel és a vállak megfelelő kifordításával.

Ha viszont a csukló gyors mozdulatával játszol, hosszabb előzetes felkészülés nélkül, akkor neked az alacsonyabb lendítési súlyú és általában alacsonyabb statikus súlyú keretek felelnek meg jobban. Ezzel szemben azok a játékosok, akik gondosabban időzítenek előre (nagyobb a loop), és a lehető leghosszabb ideig tartják a kapcsolatot a labdával (elhúzzák az ütést), jobban kihasználják a nehezebb keretet hatékonyabb játék érdekében.

A Babolat Pure Drive 2021 kiegyensúlyozott lendítési súlyú haladó klubjátékosok számára készült, akiknek bajnoki céljaik vannak.

A magas lendítési súly nem feltétlenül csak az ütések erejéről szól, hanem a biztosságáról. De van egy érvényes szabály a kiváló technikáról, felkészülésről, időzítéséről és az ütő pontos labdával való érintkezéséről. Példa legyen erre Roger Federer és az Ő klasszikus tökéletesen időzített forhendje egy „régimódi” módosított keleties tartással, Pete Sampras stílusában.

Azt lehet mondani, hogy Federer a forhendjét csak éppen érinti (blokkolja) és kihasználja az ellenfél labdájának energiáját. Jelentősen használja közben a csuklóját, de csak abban a pillanatban, amikor egy jelentős lendülettel mozgásba helyezi az ütőt, a vállak masszív kifordításával. Ehhez nagyon stabil ütőre van szüksége, nagy lendítési súllyal. Ez utóbbi körülbelül 345 pont körül mozog Roger Federer módosított keretének esetében.

A lendítési súly eloszlása

Az ütőket a könnyebb tájékozódás érdekében 3 kategóriába soroljuk a lendítési súlyuk alapján. A 240—280 értékek kezdőknek, nem túl igényes hobbijátékosoknak, időseknek és gyermekeknek alkalmasak. A 280—320 értékek azoknak a haladó és tapasztalt klubjátékosoknak szólnak, akik évek óta foglalkoznak teniszezéssel és komoly tapasztalattal rendelkeznek. A 320-360 értékeket kizárólag nagy tapasztalattal rendelkező versenyzőknek és profiknak tervezték.

A lendítési súly alapvető eloszlása

  • 240–280 lendítési súly kezdőknek alkalmas
  • 280–320 lendítési súly haladó játékosok számára alkalmas
  • 320–360 lendítési súly nagyon tapasztalt játékosok számára alkalmas

Ne feledd, hogy 320 pont értéktől felfelé már minden egyes pont valóban érezhető. Minden probléma nélkül az első ütés után azonnal meg tudod mondani a különbséget a 320 és 330 ponttal rendelkező rakéta között. A 330 pont mögött már megnyílt a profi játékosok versenyütőinek profi szintje.

A Wilson Blade 100L v7 örömet fog szerezni a haladóbb klubjátékosnak, könnyedebb technikavezetéssel.

A legmagasabb kategóriájú ütők esetében egyszerűen ismerni kell a teniszt jelentős technikai hiányosságok nélkül. Már nem foglalkozol ilyenkor a kései fellendítéssel, a test mögötti labdaütéssel vagy a rossz mozgással a pályán, hanem a taktikára és a labda elhelyezésére összpontosítasz. A 330 pontot meghaladó értékű ütőkből nem sok van, de a profik testre szabják őket, és jelentősen magasabb értékeket érnek el velük.

A lendítési súlyt azonban alapértelmezés szerint kizárólag a haladó játékos kategóriába tartozó ütőknél mérik, ahol általában 290—300 pont körül kezdődnek. Más alacsonyabb kategóriájú ütők esetében ez többé-kevésbé értelmetlen, mert adottságainak köszönhetően már könnyen használhatók, és a kezdő vagy amatőr játékosnak nem is kell tudnia ezt a számot.

Tippek a teniszütő kiválasztásához

Újonnan a Sportegánál a keret súlya, egyensúlya és keménysége mellett találkozhatsz a lendítési súllyal is. Ez megtalálható az ütő paraméterei között.

A lendítési súly megtalálható a teniszütők paraméterei között.

Ha most kezdi a teniszt és élete első teniszütőjét vásárolja, akkor tájékozódjon kizárólag az ütő leírása szerint. Ha haladó szintű vagy és egy újabb ütőt vásárolsz a gyűjteményedhez, vagy megváltoztatod az ütő és a márka típusát, akkor keresd meg korábbi modell lendítési súlyát és ennek megfelelően keresgélj. Csak írd be a keresőbe az ütő nevét a swingweight szót és a mindenható internet már talál rá valamit.

Ha erősebb és igényesebb rakétát szeretnél, akkor válassz nagyobb lendítési súlyt. Ha könnyebben kezelhető ütőt szeretnél, amely megbocsátja a hibákat is, akkor válassz egy alacsonyabb lendítési súlyú ütőt.

Mielőtt lelkesen kiválasztaná a piac legerősebb ütőjét, ne feledd, hogy egyetlen ütő sem fogja elvégezni a munkát helyetted. Ellenkezőleg, ha túlbecsülöd az erődet, egy nagy lendítési súlyú ütő elsöpör és nem leszel túl lelkes teniszező. Ezért válassz gondosan és alázattal. Még mindig súlyozhatsz egy könnyebb rakétát ólomszalagok hozzáadásával. De erről majd máskor.

Egy régebbi Wilson Pro Staff Graphite SL ütő az 1980-as évek végéről szokatlanul nagyon széles kerettel rendelkezik és nem kis lendítési súllyal.

Példák a Sportegán kiválasztott ütők lendítési súlyára

ütő lendítési súly
Wilson Pro Staff RF97 v13 333
Tecnifibre T-Fight RS 305 333
Head Graphene 360+ Speed MP 328
Babolat Pure Aero RAFA 324
Yonex VCORE 98 LTD 322
Head Gravity MP 2021 322
Wilson Pro Staff 97 v13 321
ProKennex Ki 15 280 321
Babolat Pure Drive 2021 320
Tecnifibre T-Flash 300 CES 320
Wilson Clash 100 v2.0 313