Gyakran elgondolkodunk azon, hogy mit kell enni ahhoz, hogy a testünk megfelelően működjön. Persze – vitaminok, ásványi anyagok, egészséges zsírok. És pontosan itt szerez pontot, ahol egy „vajas” gyümölcs – az avokádó. Már régen nem csak egy vagyonba kerülő, egzotikus árucikk. Manapság minden szinte szupermarketben megtalálod. Nézzük csak meg, mi minden van benne?
Az avokádó Amerikából származik, és már évezredekkel ezelőtt is tudták, hogy milyen értékes. Mi teszi igazán különlegessé? Főleg a zsírtartalma – de ne aggódj. 60%-a egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll, ami pontosan az a zsírtípus, amely lendületben tart.
Ehhez adj hozzá egy adag vitamint és ásványi anyagot:
Ezenkívül az avokádóból származó zsíroknak köszönhetően a szervezet jobban felszívja a zsírban oldódó vitaminokat, mint az A, D, E és K vitaminokat.
Ellentmondásosan hangzik: zsírt eszem, mégis fitt maradok. De az avokádónál ez tényleg működik. Aki rendszeresen fogyasztja, annak általában alacsonyabb a testzsírja és kisebb a derékbősége.
Az avokádó segíti a szív működését. A Journal of Clinical Lipidology című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy csökkenti mind a koleszterinszintet és a triglicerideket. Zsírjának kétharmada „jó” egyszeresen telítetlen zsír – az a fajta, amely növeli a HDL-t (a jó koleszterinszintet) és csökkenti a vérben lévő rossz zsírokat.
Ha farkas-éhes vagy, szinte bármit képes vagy megenni. De plusz egy fél avokádó ebédre teltségérzetet okoz, és a következő három órában akár 40%-kal csökkenti az étvágyat.
Az érett avokádó puha tapintású – kissé laza, de nem lehet pépes. Ha keményet sikerült venned, akkor hagyd egy néhány napig érni (lehetőleg egy érett banán mellett). Ha keserű és nehéz kikanalazni azt jelzi, hogy még nem érett.
Az avokádó nagyon sokoldalú. Vágd fel, kanalazd ki, és máris megvan az alap:
De próbáld ki ezt is:
Amire szükséged lesz:
Elkészítése:
Turmixold össze a tejet, az avokádót és a cukrot simára. Egy nagyobb tálban keverd össze a száraz alapanyagokat. Öntsd össze az egészet, és szükség szerint tej hozzáadásával állítsd be a sűrűségét. Süsd serpenyőben mindkét oldalát 2-3 percig. És kész!
Az avokádó nem csak egy divatosan zöld cucc a kenyér mellé. Ez egy tápanyagbomba, amely jóllakat, segít a szívednek és finom is. Tedd csak a kosaradba – és a serpenyődbe is.
Ha további receptekre vagy tippekre vágysz, nézd meg sport tanácsadásunkat, vagy fedezd fel azokat a sportfelszereléseket, amelyek olyan szuperek, mint egy avokádó.
Minden jog fenntartva, © 2002-2025 Sportega