ÉRTÉKELÉS: Yonex Percept teniszütők


12 perc olvasás

Hogyan néz ki a Yonex Percept teniszütők vadonatúj modellválasztéka? Imádni fogod, ha kényelmet, pontosságot és biztonságot keresel az ütéseidhez.

A Yonex japán szamuráj kardja az új Percept teniszütő termékcsalád formájában a Vcore Pro termékcsaládot idézi, de új elemeket visz a játékba a könnyű játszhatóság, fokozott kényelem, érzékenység és általános felhasználóbarát formában. Ez nem csak egy régi keret újonnan festett kabátban. Ez egy teljesen új kezdet, amelynek egyetlen célja az új célközönség vonzása, amely eddig kihagyta a Yonex Vcore Pro ütőkkel való játszás élményét. Ebben a kettős értékelésben megnézzük a két legnépszerűbb modellt - a Percept 100 és a Percept 97 típusú ütőket. Yokoso!

Michal Bayerl a Yonex Percept ütővel

A változás élet

Mindig, ha egy gyártó módosítja a már bevált ütők nevét, szinte felháborodást kelt. De itt nem ez a helyzet. Végül is a Vcore Pro ütők sorozata nem tartott olyan sokáig. 2018-ban jöttek létre, és mindössze 4 év alatt 3 generációban jelent meg a piacon, ami meglehetősen egyedi dolog.

A Vcore Pro a vezérlésre, a pontosságra és az érzékenységre összpontosított. Szándékosan beszélek róla a múlt időben, mert a Yonex már eltávolította ezt a nevet az oldalukról. A japán pontosság tükröződik a weboldal aktualitásában is. Ehelyett megtalálható a Percept oszlop, amely az angol fordításból azt jelenti, hogy „érzékelni”. Tehát első pillantásra nyilvánvaló, hogy az új keretek melyik irányba haladnak.

Hangsúlyozzák az érzékenységet, a játékos karjának összekapcsolását a ütővel és az összes részlet észlelését a labda ütésekor. A keret nagyobb érzékenysége ugyanakkor nagyobb hangsúlyt jelent a kényelemre és a tiszta visszajelzésre.

Ugyanakkor az új Percept név jobban illeszkedik a Yonex koncepciójához — a Yonex Ezone termékcsalád az egyszerű szilárdság, a határozottság és a stabilitás érdekében, a Yonex Vcore termékcsalád a tökéletes spinért, most pedig a Yonex Percept az érzés, a vezérlés és a precizitás érdekében. Az egyszavas név is jobban eladható és könnyebben bemutatható a marketing anyagokban. Ugyanakkor az új név modernnek, látványosnak tűnik és első pillantásra különbözik a Vcore sorozattól, amit a Vcore Pro név esetében határozottan nem lehetett mondani.

Teniszütők szűrővel

Az ütők minden új generációja technológiai újdonsággal is rendelkezik. A Percept modellek esetében a Yonex a keret rugalmasságának és érzékenységének javítására törekedett a Servo Filter technológiával. Ez egy átlátszó és rugalmas film, amelyet grafitrétegek közé helyeznek. Ez a film segít az egyes rétegek összekapcsolásában, miközben megtartja rugalmas tulajdonságait még a préselési folyamat után is. Ez számos előnyt jelent az ütőnek. Az új technológia akár 14% -kal csökkenti a nemkívánatos rezgéseket, és tökéletes rugalmasságot és ún. snapback-et biztosít a ütő számára, ami azt jelenti, hogy a ütő visszatérhet eredeti helyzetébe (síkba), ezáltal extra sebességet, centrifugálást és jobban stabilizálja az ütőt.

Yonex Servo Filter a rezgések jobb elnyeléséhez

De a kérdés az, hogy ez a marketing fogás működik-e a gyakorlatban. A válasz már közvetlenül az első ütések után megérkezik - igen, az ütő rendkívül kényelmes és érzékeny. Ráadásul annyira kényelmes, hogy az első 2,5 órát ezekkel az ütőkkel játszottam le a kedvenc vibrastopom nélkül. És ez már valami!

Az értékelés alaposságának jobb megértése érdekében pontosítom, hogy 3 hetet töltöttem az ütőkkel, 12 órányi edzéssel élesben a pályán teljes bevetéssel. És ilyen alaposan eltöltött idő után magabiztosan mondhatom, hogy ezek az ütők csodálatosak. Nem tökéletesek, de nagyon kicsi hiányzik a tökéletességhez.

Yonex Percept 100

Mindkét ütőt Yonex PolyTour Rev 1,20 mm-es húrozással kaptam meg 25/24 kg-al. Ez egy kellemes nyolcszögletű, lágyabb típusú ko-poliészter, amely nem agresszív és jól illeszkedik az ütőkhöz. A spinre és a vezérlésre összpontosít, ami pontosan megfelel ezeknek az ütőknek.

A Yonex Percept 100 változat hagyományosan egy 300 g-os keret, kiegyensúlyozva 320 mm-re és fejmérete 645 cm2. A húrok elrendezése 16x19, egy hagyományosabb spin koncepció, amely könnyű teljesítményt és modern spin lehetőségeket kínál. A Percept sorozatnál azonban a Yonex ennek a keretnek a pontosabb változatát is bemutatja a Yonex Percept 100D megnevezéssel, amely sűrűbb 18x19-es húrozással rendelkezik, ami akár a verseny szinten játszó igényesebb játékosoknak is megfelel.

Az ütő flex értéke közepes 66 RA értékű, amelynek egyetlen célja, hogy stabilizálja a ütőt a labda késői ütésekor, miközben könnyebben ad energiát ad az ütéshez.

Mindkét Percept lényegesen barátságosabb az előző 2021-es Vcore Pro generációhoz képest. Különösen ajánlom ezt a 100-as verziót minden lelkes játékosnak, középfoktól kezdve a haladó vagy a versenyzésre hangolt juniorokig.

Az ütő lengési súlyát mindössze 312 kg/cm2 -en mértem, ami meglehetősen átlag alatti érték az ilyen típusú ütők esetében. Ennek köszönhetően lehetőség van további súlyok hozzáadására és a lengési súly beállítására ízlés szerint. A 23 mm széles szögletes keret meglepően gyors, nagyon jól szeli a levegőt, és alig érzed a kezedben lévő ütőt. Az előző generációhoz képest a keret spin potenciálja jelentősen javult, ami helyenként kissé durva benyomást kelt.

Yonex Percept teniszütők

Töménytelen spin mennyiség

Álljunk meg egy pillanatra a topspinnél. Mindkét ütőnél nagy felszállási szög jellemző a labdára, ha a jelentős spin hatás miatt rosszul ütöd meg. Bizonyos helyzetekben ennek eredményeként több méterrel túllőttem a pályát. Nem emlékszem arra, hogy valaha is tapasztaltam volna ilyen rángatást, amikor közvetlenül észleltem, ahogy a húrok alátámasztják a labdát, megtartják és váratlan magasságba küldik. Ez részben a húrok vékonyabb átmérőjének köszönhető, amelyhez nem vagyok hozzászokva, részben pedig a keret rugalmasabb és érzékenyebb működésének köszönhető, amelyet nem kell annyira brutális erővel kezelni. A teljesítménynél sokkal fontosabb ezeknek az ütőknek a lengése és a technika lehető legfolyamatosabb végrehajtása. Minél nyugodtabban játszol az ütővel, annál többet nyersz tőlük. Nem szabad velük küzdeni, hanem együttműködni.

Yonex Percept 97

A lényegesen kisebb fejével a Yonex Percept 97 már arra törekszik, hogy haladó és versenyző játékosok ütője legyen. A 310 mm-re kiegyensúlyozott 310g-os keret a legbarátságosabb arcát mutatja meg. A ütővel szinte úgy lehet játszani, mint a százas verzióval, azzal a különbséggel, hogy a keret lehetővé teszi a pontosabb lejátszást erősebb lecsapásokkal.

Érzésre, kevésbé repül a labda az ütőtől, amikor a pálya közepéről csak félgázzal könnyedebben pattogtatsz, de ha jobban nekiveselkedsz az ütőnek nagyon lenyűgöző teljesítményt kapsz. Ez meglepő, tekintve az alacsonyabb lengési súlyt, amely ebben a keretben mindössze 311 kg/cm2 volt.

A vezérlés és az érzés azonban viszonylag magasabb szinten van egy nagyon puha keretnek köszönhetően, amelynek keménysége mindössze 60 RA. Csak 21 mm széles, így kompaktnak tűnik és úgy süvít, mint egy forma1. Nem kell annyira aggódni a karproblémák miatt, ha az ütési technikád megfelelő.

Yonex Percept teniszütők

Jelentősebb gyenge pontok nélkül

Az ütők tesztelésekor mindig észreveszek valamit, ami kifejezetten zavarna. A Yonex ütők esetében ez lehet például nagyobb és kerekebb markolat. Ez utóbbi hajlamos egy kicsit jobban csúszni a kézben, és a játékos kissé küzd a megfelelő fogás megtalálásával. Ez azonban megszokás és lehetséges módosítás kérdése, ahol az alapszintű szintetikus gripet mindig lehet helyettesíteni például egy bőr grippel, amely úgymond nagyobb élességet ad a markolatnak.

Már beszéltem az agresszív spin potenciálról, és más kisebb hibákra nem tudok gondolni. Az alapvonaltól induló ütések nagy magabiztossággal és ugyanakkor játékossággal bírnak. Amikor a hosszú labdákra összpontosítottam, olyan érzésem volt, hogy az ütők talán valamilyen irányítórendszerrel rendelkeznek.

A sávokra vagy közvetlenül a vonalakra irányuló csapások mennyisége határozottan nagyobb volt mindkét ütőnél, mint amit megszoktam. Ennek oka az ütők iránti általános bizalom, valamint a kar és a keret közötti kapcsolat, ami itt kivételesen jó. Az a megbízhatóság és a könnyedség, amellyel lendíthetsz, önbizalmat és kényelmet biztosít játékodnak. Nincs értelme boncolgatni, hogyan csináltam apró sarkokat az ütőkkel, hogyan céloztam a vonalakat, hibátlanul lobbiztam, vagy rövid labdákkal kínoztam az ellenfeleket. Ezeket szinte bármilyen ütővel meg lehet csinálni. Arról van szó, hogy mennyi erőfeszítésembe került, és hogyan éreztem magam. És ez az érzés felemelő volt, könnyű, játékos, kényszertelen, szimpatikus és őszinte.

Yonex Percept teniszütők

Ezek nem Vcore Pro...

Tehát ha a Percept ütők Vcore pro modelljeinek fajtatiszta utódjára számítasz, akkor itt nem jársz sikerrel. A Percept ütők inkább egy új közönséget vesznek célba, amelyet a Yonex még eddig nem ismert. Míg a Head rendelkezik Boom ütőkkel, a Wilsonnak ott van a Clash és a Shift, így a Yonex a Percept sorozattal új szintre állította a műszaki, technológiai és érzeti kiválóság mércéjét. Újra elugrott az ellenfeleitől. Beszélhetünk itt olyan nagy teljesítményű ütőkről, amelyek a lehető legközelebb kerültek a hétköznapi fogyasztóhoz.

Akár a teniszutazásod elején vagy, középen vagy talán a végén jársz, ezek az ütők nem fognak cserben hagyni. Olyan kellemesek, mint csak az irányítást, a pontosságot és az érzékenységet célzó ütők csak lehetnek. A kényelem hihetetlen. Kicsit talán hiányzik belőlük a brutális teljesítmény, a nyers visszajelzés, de emiatt nem kell aggódni. Éppen ellenkezőleg. A tenisz gyorsul, egyre inkább pörög, agresszívebb, és az új teniszütők azért vannak itt, hogy kissé enyhítsék ezeket a rezgéseket és ütődéseket. A hosszú cserék hosszú távú játszhatóságot és stabilitást igényelnek az ütőktől. A fenébe a tiszta teljesítménnyel. Az egészség és a játék érzése ennél sokkal fontosabb.

... és ez zavar valakit?

Nem akarom állítani, hogy az Percept ütők egyenesen egészségügyi ütők, de nem állnak tőlük messzire. És ez óriási előrelépés. Így élvezheted ezeket a kereteket bármilyen helyzetben és gyakorlatilag bármilyen szinten. A Vcore Pro modellek elégedett tulajdonosai valószínűleg nem ugrálnak örömükben a magasba, de ki tudja, talán megteszik nekik is. De biztosan tudom, hogy a Yonex márka teljesen újonnan érkezőinek ez az újonnan elnevezett Percept termékcsalád a legjobb, amellyel gazdagíthatják teniszútjukat. És azt hittem, már mindent megtapasztaltam.

Yonex Percept teniszütők

A Yonex Percept ütők záró értékelése

  • Elképesztő kényelem
  • Kiváló pontosság és vezérlés
  • Stabil ütési bizonyosság
  • Kiszámítható és érzékeny visszacsatolás
  • A keret játékossága és irányíthatósága
  • A nagyobb és kerekebb alapszintű grip nem biztos, hogy mindenkinek megfelel
  • A spin helyenként természetellenesnek tűnik

Szerző: Michal Bayerl

Régebbi cikkek