ÉRTÉKELÉS: Head Speed 2024 teniszütők


15 perc olvasás

Megérkezett az új Head Speed sorozat. Nézze meg a 2024-es generációt, és merüljön el a pályán uralkodó hangulatban.

Az osztrák HEAD gyártó legnépszerűbb teniszütő sorozata két év után ismét megtalálta méltó utódját. Ezúttal az innovatív, második generációs Auxetic technológia mellett ráadásul új keretfelülettel érkezik. Véleményem szerint ez nem olyan nagy durranás, de biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan játékosok, akiknek tetszeni fog. Ebben a kettős értékelésben most a két leghatékonyabb MP és PRO modelleket vesszük szemügyre.

Head Speed 2024 teniszütők

Piszkos gumi felület

Az első dolog, ami azonnal szemet szúr az új HEAD Speed 2024 ütők kézbe fogásakor, hogy a keret új felületet kapott. Eltűnt a megszokott matt és fényes felületek kombinációja. A keretet most egy vékony, gumira emlékeztető, puha anyaggal vonták be. Elsőre érdekesnek tűnhet, de a gyakorlatban ez az újítás nagyon túl praktikus.

Az ütő kissé súrlódik, ami különösen az egykezes játékosok számára jelenthet problémát, akik az ütőt a backhand során a másik kezükkel is tartják a nyak tájékán. A második és talán még rosszabb tulajdonsága ennek az anyagnak, hogy könnyen piszkolódik. Egy klasszikus fényes felületű keret, mint amilyet a profik használnak, a lehető legjobb megoldás lenne erre a problémára. Ez azonban valószínűleg egy drága eljárás, amiért külön kellene fizetnünk, és az ütők jelenlegi ára mellett ez talán már túl sok lenne.

Az új vázszerkezetet könnyen megviseli az agyag, amelyet csak nedves ruhával lehet letörölni.Az új vázszerkezetet könnyen megviseli az agyag, amelyet csak nedves ruhával lehet letörölni.

Mi itt az európai országokban többnyire salakon játszunk. Minden salakos játékos edzés vagy mérkőzés közben ütögeti a cipőjét. A salak nagyon könnyen rátapad erre az új, enyhén texturált felületű keretre, és egyszerűen nem lehet tőle megtisztítani. Én személy szerint mindig a combomhoz törlöm az ütőmet, miután a cipőmet ütögettem, hogy megszabaduljak a kereten lévő salaktól. Ebben az esetben a salak hajlamos elkenődni a kereten, és ott is marad. A játék után muszáj egy nedves törülközővel vagy ronggyal letörölni a keretről a salakot.

Akárcsak a salak, a kezed izzadtsága is „beleivódik” a keretbe. És ahogyan azt más hasonló gumírozott keretekből tudjuk, ez az anyag idővel szétmorzsolódik, és csúnya foltokat hagy az ütőn. A HEAD ezt nem teszi a kirakatba, de szerintem ez egy nagyon szerencsétlen dizájn hiba. Pozitívum legyen ebben, hogy ez a kivitel legalább kiküszöböli a fekete és fehér közötti átmenetekben az új dizájnban megjelenő kiemelkedő éleket.

Az MP nem okoz csalódást

Az HEAD Speed MP 2024 modell ismét a haladó és a tapasztaltabb versenyző játékosoknak szánt ütők határán mozog. Valószínűleg ez a legnépszerűbb 300 g-os ütő 645 cm2-es fejjel a piacon. Az újnak kissé puhább a kerete 60 RA-nál (korábban 62 RA).

Ami viszont megnőtt, az a lendítési súly. 2 évvel ezelőtt 317 kg.cm2 lendítési súlyt mértem a húrozott MP ütőknél. A 2024-es friss modell e fontos paraméter tekintetében tekintélyes 326 kg.cm2 -re nőtt. És ez már egy olyan érték, amely a versenyjátékos ütőkhöz áll közel. A nagyobb lendítési súly már csak azért is érezhető, mert az ütő gyors lendítésre késztetése egy kicsit nagyobb kihívást jelent a régebbi modellhez képest.

Head Speed 2024 teniszütők

Ha azonban egyszer mozgásba hozod a keretet, jó stabilitással és labdavezetéssel jutalmaz. A Speed ütőkre mindig is jellemző volt a sokoldalúság, és ez most sem változott. Az MP-vel öröm játszani, mind az alapvonalon, mind a hálónál. A nyitottabb 16x19-es mintázat jól pörget, mégis az ütő kiváló kontrollt és pontosságot biztosít. Az Auxetic 2.0 technológiának köszönhetően a keret most még visszafogottabb hangot ad. Az auxetikus komponens most már a nyél végén is megtalálható. Az eredmény egész kényelmes, ami a mai ütők egyik legkeresettebb paramétere.

Kevés innováció

Összességében az MP hasonló az előző generációhoz, és én személy szerint semmi forradalmi újdonságot nem találtam benne. A fent említett nagyobb lendítési súlytól eltekintve az ütő kiszámíthatóan viselkedik, ami jó. Úgy éreztem, hogy a keret egy kicsit lassabban repül a levegőben, mint szeretném. Tehát azt javasolnám a HEAD-nek, hogy a jövőben dolgozzon egy kicsit az aerodinamikán.

Ami a leütés minőségét és a magabiztosságot illeti, szinte semmi okunk panaszra. Az ütő leginkább a tenyeres ütésnél és az adogatásnál tetszett. Kicsit jobb célzást vártam volna a lecsapott fonák ütésnél, amikor az ütő kissé instabil volt egy védekezőbb helyzetben. Az alacsony labdáknál, amikor a labdát meg kell pörgetni, nem találtam az MP-t elég ügyesnek. Ez a modell a közvetlenebb ütéseket szereti. De ez nem újdonság, és ez mindig is igaz volt a Speed termékcsaládra.

Az Auxetic 2.0 technológiától eltekintve minden más tulajdonsága megegyezik az előző modellével.Az Auxetic 2.0 technológiától eltekintve minden más tulajdonsága megegyezik az előző modellével.

Az MP modell jó ütő a teljes pályás stílusú teniszhez. A keret nem kényszerít semmire, az erőfeszítéseidnek megfelelő energiát termel, és te úgy tudsz vele pörgetni, ahogyan arra a saját technikáddal képes vagy. Nadal „banános tenyereseit” inkább felejtsd el.

Ez egy semleges ütő, amely nyitva hagyja az ajtót a kreativitás és a minőség előtt. Ezért a Speed MP modell népszerű a haladó hobbi és amatőr játékosok között, valamint a tapasztalt játékosok körében, egészen a versenyszintig. Az ütő megbocsátja a hibákat, de nem javítja azokat. Még olyan érzésem is volt ezzel az új modellel, hogy épp ellenkezőleg egy pontatlan találat esetén, a keret egy kicsit erősebben hangzik, hogy figyelmeztessen a találat pontosságának javítására.

A PRO verzió jól sikerült

Szinte hihetetlen, de a HEAD Speed ütők tesztelése során először fordult elő, hogy a 310g-os PRO modell jobban tetszett, mint az MP. A korábbi generációkhoz képest ugyanis egy jelentős változás történt. A HEAD a keret egyensúlyát 5 mm-rel beljebb helyezte a kéz felé. Most az ütő így 310 mm-en van egyensúlyban. És tökéletesen illik hozzá!

A fej mérete megegyezik az MP modellével, de hagyományos 18x20-as sűrűbb húrozással rendelkezik a jobb pontosság és irányítás érdekében. Számomra az a rejtély, hogy lehetséges az, hogy egy jobban a kézre kiegyensúlyozott keret képes volt növelni a lendítési súlyát masszív 333 kg.cm2 -re. Ez az előző generációhoz képest 12 pontos növekedést jelent. A kézre egyensúlyozottságnak köszönhetően az ütő jobban irányíthatónak tűnik, mint az MP modell.

A PRO változatnál a mérleg kézre állítása jobban változott, 310 mm-re. Ez nagyszerű kezelhetőséget és gyorsaságot biztosít.A PRO változatnál a mérleg kézre állítása jobban változott, 310 mm-re. Ez nagyszerű kezelhetőséget és gyorsaságot biztosít.

A keret gyorsabb, könnyebben lendíthető és lényegesen jobb stabilitással rendelkezik. Pedig mindkét ütőnek ugyanaz keretvastagsága, állandóan 23mm. Jobb stabilitást éreztem, különösen a vágott fonáknál, ami kifejezetten kiváló a PRO verzióban.

A nagyobb lendítési súly mindkét modellnél az általam kritizált keretfelület eredménye lehet. A gumis textúra minden bizonnyal egy kicsit nehezebb, mint a fényes lakk, és az anyag egyenletes eloszlása az egész kereten masszívabb benyomást kelt. Az ütő jobban reagál mind a lassú, mind a gyors labdákra. Lehet vele tisztességesen védekező teniszt játszani, és a védekezésből a támadásba való gyors átmenet áll neki a legjobban.

Nehezebb és jobb

Mindig is küzdöttem a PRO verzióval egy-egy hosszabb játék során. Ez az újdonság azonban a továbbfejlesztett auxetikus technológiának köszönhetően kevésbé fárasztja el a kart. Már a 3 órás edzés, majd a mérkőzés alatt is jól éreztem magam az ütővel a pályán. Még mindig volt energiám egy teljes lendítéshez, és nyilvánvaló, hogy a PRO ütővel lehet jól lendíteni „fej nem fej”.

A 18x20-as húrozás szinte kínálja a robbanékony és gyors játékot. Vigyázni kell azonban arra, hogy eléggé figyelj a térdre, és mindig maximális erőfeszítéssel, de könnyedséggel hajtsd végre a lendítést. Az hanyag erőjáték kemény kézzel nem illik a PRO verzióhoz, és ez mindig is így volt. Jó érzés tudni, hogy gyengébb szervát szépen erősen vissza tudsz adni. Az egyenes drive ütések bármelyikét, ahogy a gyors egyenes ütéseket nevezik, öröm játszani ezzel az ütővel. Minden pozícióból kiválóan irányítod a labdát. Az ütő érzékeny is, jól játszható a röptékkel és a félröptékkel is.

Head Speed 2024 teniszütők

A keret keménysége, vagy ha úgy tetszik, puhasága szintén 60 RA, mint az MP modell esetében. A labda egy kicsit tovább marad a húrokon, mint a keményebb ütőknél, ami még tovább javítja az amúgy is nagyon jó pontosságot. Ez valóban figyelemre méltó. Meglepő mód, hogy a HEAD Speed PRO 2024 gyakorlatilag páratlan ebben a tekintetben.

Nem sok hasonló, ilyen paraméterekkel rendelkező ütő van a piacon. Igazából már nem is emlékszem, hogy van-e most egyáltalán hasonló ütő. A PRO változat minden tekintetben felülmúlja az MP modellt. A pörgés nehezebb megközelítését leszámítva nehéz lenne hiányosságokat találni. De aki 18x20-as húrozással ellátott ütőt vesz, az számol ezzel, és ügyes csuklóval és gyors lendítéssel maga generálja a pörgést.

Már megint ez a grip

Külön fejezetet kell szentelnem ennek a visszatérő bűnnek. Remélem, hogy végre valaki átadja ezt az osztrák vezetőségnek. Az itt használt HEAD Hydrosorb Pro alapgrip az egyik kedvencem. Gyönyörűen tapad, jó a csillapítása, miközben a markolat szélei is jól érződnek. De hogy ez az alapgrip mivel van a markolathoz erősítve, az számomra rejtély.

Körülbelül 3 óra játék után az MP modellel, a grip vége lecsúszott a markolatról. A „ragacsos” rész feltárása után ismét valami szőrös rész kandikált ki. Semmi ragasztó, se ragasztószalag vagy bármi, ami a grip végét szilárdan az ütőn tartaná. Mi ez a szőrös alap? Véleményem szerint semmi keresnivalója ott.

A legvégén, néhány óra után az ütőkön meglazult az alapcsomagolás. Hiányzott a ragasztó rész, ami szinte minden HEAD ütő régóta fennálló hibája.A legvégén, néhány óra után az ütőkön meglazult az alapcsomagolás. Hiányzott a ragasztó rész, ami szinte minden HEAD ütő régóta fennálló hibája.

Ez ismétlődik újra és újra az elmúlt körülbelül 2 évben gyakorlatilag az összes HEAD ütővel a Gravity-től kezdve a Prestige-en át az új Radical-ig. Ezt csak egyszer tapasztaltam más gyártóknál, a Wilson Pro Staff RF97 v13 esetében. Pedig, ha ugyanezt a gripet megveszed, és magad tekered fel, akkor nincs probléma. Tehát ez egy hiba a markolat gyári feltekercselésében. Ez egy apróság, de nagyon bosszantó. A megoldás az overgrip vagy az eredeti alapgrip új alappal történő újratekercselése. Ennek azonban nem szabadna megtörténnie a sok tízezer forintos prémium ütőknél.

Melyiket válasszuk?

Az új 2024-es HEAD Speed ütők csak annyira jók, amennyire te az vagy. Nem játszanak semmi különlegesen, minden funkcióból kínálnak valamit, mégis jó ütők, és ami a legfontosabb, a legsokoldalúbb keretek, amelyeket az osztrák HEAD kínál. A tapasztaltabb és versenyjátékosok számára a PRO modell a legkézenfekvőbb választás. Ezúttal majdnem tökéletes. Az ütő az előző generációhoz hasonlóan alkalmas a támadóbb és közvetlenebb játékstílusra. Most azonban nagyon jól irányítható, gyors és közel sem fárasztja ki annyira a kart.

Számomra személy szerint ez egy szinttel az MP modell fölött van, és nem gondoltam volna, hogy ezt valaha is elmondhatom egy sűrű 18x20-as húrozású ütőről. Az MP szokásosan jó. A tehetséges junioroknak, a tapasztalt nőknek és a haladó férfiaknak egyaránt örömet szerez. Nem látok azonban olyan jelentős változásokat, amelyek feltétlenül vásárlásra csábítanák az előző modell tulajdonosait. Még azt is gondolom, hogy ha egy 2022-es MP tulajdonosa új modellt szeretne vásárolni, akkor inkább váltson a PRO verzióra, hogy megismerjen valami újat.

Head Speed 2024 teniszütők

Be kell vallanom, hogy már régóta nem voltak ilyen ellentmondásos érzéseim ütő tesztelésekor. Egyrészt lelkes vagyok a PRO verzió miatt, másrészt az MP modellel kapcsolatban van egy furcsa érzésem. Ha ehhez hozzávesszük a „gumi” textúrájú, ellentmondásos keretet, a nem tartós grip véget, akkor az eredmény egy új ütő, amely összességében kissé keserű benyomást hagy bennem.

De talán ez jó dolog. Talán ez a benyomás az ütők stabil teljesítményét és olvashatóságát bizonyítja. Nem egy vadonatúj élményt vásárolsz. Nem veszel zsákbamacskát. Egy standard, bevált minőséget vásárolsz, ami végül is talán fontosabb, mint a rövid távú wow-effektus. A konzervatív játékosok számára ez valójában jó dolog. A kérdés már csak az, hogy a standard jó ütők tudnak-e valamit nyújtani a jelenlegi sokszínű versenyben. A teljesség kedvéért szeretném hozzátenni, hogy az ütőket Head Hawk Touch 1.25 mm-es húrokkal teszteltem kb. 12 óra. És most elnézést, de mennem kell. Meg kell fürdetnem az ütőket, mielőtt visszaadom őket.

Náhled videa

A Head Speed 2024 végleges értékelése

 • Standard minőségű keretek
 • Nagyon jó kényelem és jó labdaérzet
 • Az ütők sokoldalú és változatos teniszstílust tesznek lehetővé
 • Jó játszhatóság az alapvonalról és a hálótól egyaránt
 • Jó stabilitás, irányíthatóság és pontosság (MP modell)
 • Kiváló stabilitás, jobb kezelhetőség, nagyszerű irányítás, erő és pontosság (PRO modell)
 • A PRO modell érzésre kevésbé fárasztja a kart, mint az előző generáció
 • Nincsenek jelentős hátrányok a játék során, és megbízhatóak
 • Az ütők nem kényszerítenek egy bizonyos játékstílusra
 • Az új „gumi” bevonattal ellátott keret könnyen koszolódik és nehezen tisztítható
 • A markolat végén lévő alapgrip néhány óra elteltével már nem tart
 • Az MP modell lehetne élénkebb
 • A tompított visszajelzés nem biztos, hogy mindenkinek megfelel

Szerző: Michal Bayerl - Tennis Guy

Régebbi cikkek