ÉRTÉKELÉS: Babolat Pure Strike 2024 teniszütők


16 perc olvasás

Készülj fel a pontossággal, sebességgel és kompromisszumok nélküli stabilitással teli találatokra. A Pure Strike nem való mindenkinek, de ha neked megfelel, akkor egy felejthetetlen teniszélményben lesz részed.

Közel 4,5 év várakozás után végre megérkezett a Babolat prémium ütők 4. generációja, amely az irányításra és az erőre koncentrál a Pure Strike sorozatból. A rendkívüli pontosság ismét tökéletes irányíthatósággal és az ütőfej óriási gyorsulásával párosul. Ebben a kettős értékelésben megnézzük a haladó és versenyjátékosok népszerű modelljeit. Pontosabban a Babolat Pure Strike 100 2024 verziót és a Babolat Pure Strike 98 16×19 2024 versenymodellt. Egyáltalán megérte azt a hosszú várakozást?

A gyöngyházfényű fehér keret és a narancssárga csíkok jól passzolnak a salakpályához. A gyöngyházfényű fehér keret és a narancssárga csíkok jól passzolnak az salakpályához.

A jó öreg Pure Strike

Miután a kezembe vettem az ütőket, az izgalom hulláma azonnal eltöltötte az egész testemet, hasonlóan ahhoz, ami 2019 szeptemberében történt, amikor ezeknek az ütőknek a harmadik generációját teszteltem. Gyönyörű gyöngyházfényű fehér keretek narancssárga csíkokkal és "Da Vinci-kód" feliratokkal az ütő nyakán, sokféle Strike felirat formájában. Dizájnban hasonlóak az előző generációhoz, mégis letisztultabb és modernebb hatást keltenek az új ütők.

A keretek gyönyörűek. Az ütő minden részlete precízen kivitelezett. Az ütők új jelszava a „Create & Control”, azaz „Alkoss és irányíts”. Ebben a magabiztos szellemben lépek pályára várakozásokkal tele az első labdaütésektől. Mivel az ütőket a kisebb, 2-es grippel kaptam, adok rá még egy felső grippet, és máris nekilátok. Bumm, bumm, bumm... Heuréka! - kiáltom. A jó öreg Pure Strike ütők

Technológiai innováció

Ami a technológiát illeti, az új Babolat Pure Strike 2024 ütők a jobb érzésre, a kar és a keret közötti természetesebb kapcsolatra, valamint a fokozott pontosságra összpontosítanak. Az ütők Control Frame Technology technológiával készültek, amely a dinamikus elliptikus formát a négyzet alakú formával kombinálja. Az előző évek jól bevált koncepciója, amely stabilitást és erőt ad az ütőnek. A Pure Aero ütőkről is ismert NF2-Tech technológia javítja az ütők kényelmét és hangzását.

Az SWX Pure Feel csillapítási technológia csak a 300 grammos és az alatti könnyebb ütőmodelleknél található meg a nagyobb kényelem érdekében a visszacsatolás tisztaságának rovására. AzSWX Pure Feel csillapítási technológia csak a 300 grammos és az alatti könnyebb ütőmodelleknél található meg a nagyobb kényelem érdekében a visszacsatolás tisztaságának rovására.

Az SWX Pure Feel csillapítási technológiát csak a 300g-os Babolat Pure Strike 100-as verziónál és az annál könnyebb ütőmodelljeiben található meg. Ez logikus. A teljesítmény és a verseny ütőkeretek nyersebb visszacsatolást kapnak, és egy extra réteg csillapító anyag megzavarná a kristálytiszta visszacsatolást.

A versenyszintű játékosoknak érezniük kell a labdát a rezgések teljes spektrumán keresztül. Minden modellben közös a sűrűbb FSI Control húr-elrendezés, amely a korábbi szélesebb FSI Power elrendezést váltja fel. És ez a változás véleményem szerint abszolút alapvető és nagyon jól jön.

Babolat Pure Strike 100 2024

Ezt a népszerű 300g-os, 645 cm2 fejméretű modellt egy vadonatúj Babolat XAlt 25/24 kg-ra 1,30 mm-es multifilament húrral húroztattam. Ez a prémium húrozás jól működik keményebb keretekkel, és alkalmas juniorok, seniorok és teniszkönyökben szenvedő játékosok számára.

Ugyanakkor a tartóssága is megnövekedett az üvegszálak hozzáadásának és a szilikon borításnak köszönhetően, hogy a húrok jobb siklást nyerjenek és jobban visszatérjenek az eredeti helyzetükbe. Az ütővel ez a húrozás nagyon jól működik, és a 68 RA váz nagyobb keménysége némileg enyhíti ezt.

Babolat Pure Strike 100 2024A Babolat Pure Strike 100 2024 modell paraméterei. Megörvendeztet az alacsonyabb, 312 kg.cm2-es lendítési súly a könnyű kezelhetőség érdekében.

A Babolat Pure Strike 100 2024 ütő 16x19-es spin húrozással rendelkezik, de a külső hosszú húrok vázról való nagyobb visszapattanása miatt a húr jelentősen sűrűsödik a fej közepén. Ez a kis trükk hozzájárul az ütő lenyűgöző pontosságához, amely a 300 grammos keretek szegmensében, 645 cm2-es fejjel valóban szokatlan.

Meglepően alacsony, 312 kg.cm2 értéknél mértem a keret lendítési súlyát . Ez a keskeny, 21-23-21 mm-es keretprofillal kombinálva (mindkét modellnél) rendkívül jól manőverezhető sebészeti műszerré teszi ezt az ütőt. Az ütő a jó aerodinamikának köszönhetően gyönyörűen süvít a levegőben, és jó a kitartása, ütőereje és stabilitása is.

Babolat Pure Strike 98 16x19 2024

Ez a verseny keret olyan, mintha egy új dimenzióba lépnénk, és azt kell mondanom, hogy 100%-ban élveztem vele játszani. Szándékosan választottam egy teljesen más húrozást ehhez az ütőhöz - a jelenleg használt Dunlop Explosive Spin 1,25 mm-emet, ugyanakkor 1 kg-mal puhábbra húroztattam 24/23 kg-ra. Ez a húrozás az egyik legkeményebb poliészter húr a piacon.

Nem kerek, hanem hatszögletű. Kiválóan pörget, kiváló a tartóssága és hosszú időre fenntartja a feszültséget. Kicsit aggódtam, hogy a 68-as RA keret nagyobb keménységével kombinálva ez a húrozás kikezdi majd a könyökömet, de nem történt semmi ilyesmi, ami nagy plusz.

Babolat Pure Strike 98 16x19 2024A Babolat Pure Strike 98 16x19 modell paraméterei. A nagyon magas, 335 kg.cm2 lendítési súly a keret elképesztő stabilitásában és ütőerejében nyilvánul meg.

Gyakorlott és versenyjátékosokat biztosan érdekli, hogy milyen lendítési súlyt mértem ezzel a verzióval. És ismét, ez egy rendkívüli érték, amely még a legigényesebb teniszezőket is kielégíti. A 335 kg.cm2 értékkel nem szabad viccelni. Valószínűleg ez a legnagyobb lendítési súly, amellyel egy 305 grammos ütővel találkozhatsz.

Ennek köszönhetően a keret elképesztő stabilitása a legstresszesebb helyzetben is megtart. És egy ilyen igényes ütő egyéb előnyei is azonnal felismerhetők. Lássuk, hogyan működnek a gyakorlatban az új Babolat Pure Strike 100 2024 és Babolat Pure Strike 98 16×19 2024 modellek.

Vigyázz vele!

Mindkét modell és a Pure Strike sorozat összes ütőjének közös jellemzője az ütőfej sebessége. Ezeknek a kereteknek az aerodinamikája lenyűgöző. Ezekkel a ütőkkel elérhető gyorsulás felülmúlhatatlan. Az ütő feje a markolattól távolabb helyezkedik el a hosszú nyaknak köszönhetően.

És minél távolabb van a fej a kartól, annál nagyobb a kitartása és az ütőereje. Amint mozgásba hozod az ütőt, őrülten repül. Időnként úgy éreztem, mintha az ütőnek van valamiféle rejtett hajtóműve lenne.

Dominic Thiem és Cameron Norrie továbbra is a Babolat Pure Strike termékek arca. Thiem totál egykezes. Bár Norrie kétkezesen játszik, a végrehajtási technikája közvetlen, és inkább eltalálja a labdát, mint emelné. Mindketten agresszív teniszstílust játszanak, és nem kímélnek.

Ezek az ütők szeretik a tenisz közvetlenebb és agresszívebb stílusát. Ez azt jelenti, hogy az ütő kiválóan vezet vízszintes irányban, ahol a legnagyobb sweet spotja is van. Ez némileg dacol a lendítés modern vertikális megközelítésével, de ahhoz ott van a Babolat Pure Aero 2023 sorozat.

Nyesett szimfónia

Az egyik ütésfajta, amivel mindig tökéletesen ellenőrzöm az ütők stabilitását, az a nyesett ütés. Nem szabad alábecsülni őket, különösen, ha van erejük és hosszúságuk. A Babolat Pure Strike 100 2024 modell egy kicsit bizonytalanabb a nehezebb testvéréhez képest, de így is a szabványon felül teljesít. És ez vonatkozik mind a klasszikus backhand nyesésre, mind a vágó forehandre, amit például én személy szerint nagyon gyakran használok és nagyon szeretek visszaadáskor.

A nyesett ütést általában lassító ütésnek, védekezéskor vészfékezésnek vagy a játék ritmusának megváltoztatásának tekintik. Az új Pure Strike ütők segítségével a nyesett ütést fegyverként használhatod. Inkább tömegpusztító fegyverként akartam írni, de a Babolat mérnökei még nem vitték olyan szintre a fejlesztést.

Babolat Pure Strike 2024 teniszütők Babolat Pure Strike 2024 teniszütők

Szerva-röpte kérésre

Ha ezekkel az ütőkkel kifejezetten kiváló a nyesés, ugyanez igaz a többi alsó vagy oldalsó pörgetéssel lejátszott ütésekre is. Nem csoda, hogy a Pure Strike modellek olyan népszerűek a párosok specialistái körében. A szerva-röpte stílus tökéletesen működik. A stabilitás és a visszacsatolás tiszta, gyors és nem ismer kompromisszumokat.

Az ütőkkel gyorsan lehet manőverezni, jól reagálnak a gyors labdákra és nem érződik bennük gyengeség. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy határozottnak kell lenni. Ezek nem maguktól is játszó keretek. Éppen ellenkezőleg. Igényességük ismét felülmúlja a konkurens ütőkét. Támogatásra van szükségük a karban, támogatásra egy kiváló lendítésben és nagyon jól véghezvitt időzítésre.

A spin csak rajtad múlik

A feszesebb húrozásnak minden változat esetében az FSI Control technológiának köszönhetően van egy kis hátránya. Gyengébb spin potenciál. Tehát neked kell megpörgetni a labdát ügyes csuklóval. Én személy szerint ezt nem érzem hiányosságnak, de a kevésbé tapasztalt játékosok számára ez elég nagy akadályt jelenthet.

Előnyük a fokozott irányítás és pontosság, amelyen a fő hangsúly áll. A hosszú, egyenesebb labdák és a felgyorsított vonalra ütések nagyon jól játszhatók ezekkel az ütőkkel. Viszont a rosszabb spin miatt van egy terület, ahol kicsit furcsán viselkednek az ütők.

Kétkezes korrekcióval

Míg az ütőknél nagyon meggyőzően működnek a gyorsított forhand, nyesés, röpték és a szervák, addig sokszor fogalmam sem volt, mi történik a kétkezes fonáknál. Annyira meglepett az ütések hossza, hogy többször is hitetlenül néztem a keretre. A labdák jelentős mértékben pályán kívülre repültek, többször is. Ugyanakkor az ütőtől azt éreztem, hogy a labda nagyon rövid ideig marad a húrokon, és gyorsan eltűnik a távolban.

Babolat Pure Strike 2024A külső hosszú húrok az FSI Control technológiának köszönhetően távolabb vannak a kerettől. A húrozás ezért sűrűbb a közép felé a jobb irányítás és pontosság érdekében.

Fokozatosan rájöttem, hogy a gyengébb pörgetési potenciál miatt a húrok hajlamosak gyorsan megszabadulni a labdától, alapos topspin kontakt nélkül. Így a technikám enyhe korrigálásával kellett reagálnom a helyzetre. Jobban bevontam a játékba a másik kezemet is, ami a nyakánál fogja az ütőt, és egy gyors mozdulattal a labda eltalálása után villámgyorsan lezárja az ütőfejet. Mint amikor vasvillával forgatod a trágyát.

Semmit nem bocsátanak meg

Ezzel eljutottam a Babolat Pure Strike sorozat ütőinek lényegéhez. Semmit nem bocsátanak meg Kölcsön adtam az ütőket két másik játékosnak is. Mindketten ugyanazt mondták nekem: „Gyönyörű, ha eltalálod, de egyébként nem túl elnézőek az ütők.” Végül is ugyanezt mondtam 4 éve a harmadik generációs ütőkről is, és az új verziókkal sem változott semmi. De ez nem szemrehányás, inkább dicséret! A Babolat nagyon magasra teszi ezeknek a kereteknek a nehézségi fokát és teljesítményét.

Jól látható a napon gyöngyházfényű festék. A titkosított Strike felirattal kombinálva lenyűgöző látványt nyújt.Jól látható a napon gyöngyházfény festék. A "titkosított" Strike felirattal kombinálva lenyűgöző látványt nyújt.

Bár ez nagyobb léptékben veszélyeztetheti a tömeges értékesítést, de a többség számára továbbra is elérhető a Babolat Pure Aero és a Babolat Pure Drive modell. Figyelembe kell venni azt is, hogy a Babolat Pure Strike 2024 modellek kínálatában megtalálhatók a Babolat Pure Strike Team 2024 és a Babolat Pure Strike Lite 2024 könnyebb verziói is, amelyek a technikailag gyengébb játékosok, lányok és juniorok igényeit is kielégítik.

Kicsit kényelmesebb

Nem tudom, hogy ez csak egy placebo, vagy a valóságon alapuló állapot, de nekem az ütők kicsit kényelmesebbnek tűntek, mint az előző 3. generáció. Ez minden bizonnyal jó hír mind a fiatalabb játékosok, mind az idősebb harcosok számára, akiknek már van egy pár heg a karjukon. Mindenesetre ezek a keretek nem tekinthetők teljesen kényelmesnek. És még egyszer mondom magamnak, hogy ez csak jó.

A Babolat Pure Strike 2024 ütők új generációjának mottója: Create and control. Ennél pontosabb nem is lehetne.A Babolat Pure Strike 2024 ütők új generációjának mottója: "Create and Control". Ennél pontosabb nem is lehetne.

A különösen igényes teljesítményű Babolat Pure Strike 98 16×19, Babolat Pure Strike 98 18×20, az új Babolat Pure Strike 97 (korábban Pure Strike VS) vagy a vadonatúj Babolat Pure Strike 100 16×20 modellek gyönyörű tiszta visszajelzést adnak, amely támogatja a kar érzését és az ütővel való kapcsolatát. Nincsenek felszerelve ugyanis a SWX Pure Feel technológiával, ami végül is a nagyobb kényelem jegyében "törli" a keretben rezgésekkel terjedő információk egy részét. A kevesebb néha több.

Helyén való elégedettség

A Babolat sebészileg precíz Pure Strike 2024 ütőinek negyedik generációja jól sikerült. Aki 4,5 hosszú év után az eredeti koncepció teljes átalakítására számított, az valószínűleg csalódni fog. Babolat inkább az apró részletekkel játszott, és egyébként hű maradt az eredeti koncepcióhoz.

Vizuálisan az ütők gyönyörűek, és a valóságban még jobban néznek ki, mint a fényképeken. Ismét kiváló játékélményt kínálnak, amely nagyobb kompromisszumok nélkül hangsúlyozza a teljesítményt. Ezek olyan ütők, amelyek vagy az első ütésektől kezedre esnek vagy a fenekedre csapnak.

Babolat Pure Strike 2024 teniszütők Babolat Pure Strike 2024 teniszütők

A Babolat Pure Strike 100 2024 verzió a haladó és tapasztalt női játékosok, ambiciózus juniorok vagy középhaladó férfiak és klubjátékosok örömére szolgál masszív határozottságával, kiváló pontosságával, kiemelkedő stabilitásával, lenyűgöző sebességével és enyhén jobb kényelmével. Ez egy támadásra hangolt ütő, és nem nagyon alkalmas védekező stílusú játékra. Etetned kell az energiáddal, magától nem fog menni.

A Babolat Pure Strike 98 16×19-es versenyváltozata mindenben még dominánsabb. Ez azt jelenti, hogy körülbelül kétszer olyan igényes, mint a 100-as verzió, ugyanakkor tiszta visszajelzéssel, megalkuvást nem ismerő pontossággal, határozottsággal, elképesztő stabilitással és kiváló manőverezőképességgel jutalmaz meg. Ahhoz képest, hogy mekkora lendítési súlya van ennek az ütőnek, hihetetlenül élénken viselkedik.

Már nagyon vártam az új Babolat Pure Strike 2024 ütőket. Hosszú volt a várakozás, de megérte. Az ütők nem okoztak csalódást.Már nagyon vártam az új Babolat Pure Strike 2024 ütőket. Hosszú volt a várakozás, de megérte. Az ütők nem okoztak csalódást.

Igényes klubjátékosok és versenyszintű matadorok számára való ez az ütő, még a legigényesebb paramétereknek is megfelel. A kényelemnek mindig a barikád rosszabb oldalán kell lennie, azonban ez hozzá tartozik ezekhez az ütőkhöz. Ha egészséges technikával és egészséges karral rendelkezel, akkor ezekkel az ütőkkel valóban jól tudsz támadni.

Az innovációkhoz való konzervatívabb megközelítésével a Babolat bizonyítja, hogy nem kell változtatni azon, ami működik. Kissé dolgozott az érzésen és a simább visszajelzésen. Az előző generáció tulajdonosai nyugodtan válthatnak az új verzióra, mert a jó (teljesítmény) nem változott rosszabbra, a rossz (kényelem) pedig némileg javult. És talán nem is kell több a boldogsághoz.

Náhled videa

A Babolat Pure Strike 2024 ütők végső értékelése

  • Lézer pontos keretek nagyszerű labdairányítással
  • Kompromisszumok nélküli stabilitás – nagyszerű nyesések, röpték és adogatások
  • Lenyűgöző ütőfej sebesség és gyorsulás
  • Tiszta visszajelzés torzítás nélkül
  • Gyors kezelés
  • A támadó, közvetlen játékstílus illik hozzájuk
  • Nem túl elnézők a hibákkal szemben, és az általános igényesség magasabb, mint a konkurens ütőké
  • Rosszabb kényelem a teljesítmény rovására
  • Gyengébb spin potenciál.

Szerző: Michal Bayerl

Régebbi cikkek