7 tipp az egészséges és biztonságos futás kezdéséhez


5 perc olvasás

Összeállítottunk egy útmutatót, amely segít megtenni az első lépéseket a futó életedben. Nézd meg 7 tippünket, amelyek nemcsak élvezetesebbé teszik a futás kezdetét, de segítenek csökkenteni a sérülés vagy a túlterhelés kockázatát is.

A futás nagyszerű módja lehet annak, hogy az ülő életvitelhez egy kis testmozgást adjunk. Ha nem tudod, hogyan kell csinálni, ne aggódj. Összeállítottunk egy útmutatót, amely segít megtenni az első lépéseket a futó életedben. Nézzük meg együtt!

1. Indián futás

Mielőtt beleugranál a futócipőbe, kezdjük valami egyszerűbbel - az indián futással. Ez a gyaloglás és a könnyű futás váltakozása, ideális kezdőknek. Kezdd 5 perc gyaloglással, majd adj hozzá egy perc futást és 3 perc gyaloglást. Fokozatosan növeld a futási időt és csökkentsd a gyaloglás idejét. Ez nagyszerű módja annak, hogy a tested hozzászoktasd egy új típusú edzéshez anélkül, hogy túlterhelnéd.

Futás a természetben


2. Türelem - fokozatosan növeld a távolságot és az intenzitást

Mint minden új dolog esetében, így a futás esetében is, a türelem a kulcs. Nem kell már az első napon maratont futnod. Kezdd lassan, és fokozatosan növeld az intenzitást és a lefutott kilométerek számát. Hallgass a testedre, és adj neki időt, hogy hozzászokjon az új terheléshez. A javulás fokozatosan, de biztosan fog bekövetkezni. Ez lehet viszonyításképpen maximum 10% hetente. De ügyelj arra, hogy az éves növekedés ne haladja meg a 30%-ot. Így lesz a szervezetednek lehetősége hatékonyan alkalmazkodni.

3. Adj szabályokat a futásnak

Egy egyszerű edzésterv összeállítása segíthet motiváltnak maradni, de ne vedd túl komolyan. A rugalmasság kulcsfontosságú. Néha egyszerűen nincs kedved a hosszú futáshoz, és ez nem baj. Ehelyett mehetsz egy rövidebb futásra, vagy kivehetsz egy szabadnapot. A terv inkább a segítőd legyen, ne uralkodjon feletted.

Férfi futócipő

4. Futóközösség 

A futóközösséghez való csatlakozás csodás módon növelheti a motivációdat. Ismerkedj meg olyan emberekkel, akik osztoznak a futás iránti szenvedélyedben. A közös futás vagy edzés nemcsak szórakoztató, hanem extra motiváló is lehet. És ki tudja, talán még új barátokra is szert teszel.

5. A megfelelő futófelszerelés

A minőségi futófelszerelésbe való befektetés megtérül a jobb teljesítményben, alacsonyabb sérülésveszélyben és nagyobb kényelemben. Leginkább érdemes befektetni egy jó futócipőbe, amely biztosítja a szükséges támogatást és csillapítást. Ezenkívül ne feledkezz meg a funkcionális ruhákról, amelyek szárazon és kényelmesen tartanak.

Közösségi futás

6. Sérülések megelőzése 

Ahhoz, hogy a futás valóban egészséges és biztonságos legyen, fontos, hogy ne hanyagold el a sérülések megelőzését. Végezz olyan gyakorlatokat, amelyek erősítik a tested középrészét és a farizmokat, amelyeket a futás önmagában nem fejleszt, és amelyek rendkívül fontosak a stabilitás szempontjából. Ne feledkezz meg a rugalmasságot és a mobilitást (különösen a csípőben) növelő tornagyakorlatokról, amelyek segítenek megelőzni a sérüléseket. A legfontosabb elem pedig a regenerálódás - adj időt a testednek, hogy a futóedzés után pihenjen és regenerálódjon, hogy készen álljon a következő edzésre. Menj el szaunába vagy esetleg masszázsra

Női futócipő

7. Versenyek

Ha találsz egy konkrét célt, például egy 5 vagy 10 km-es versenyen való részvételt, akkor irányt és motivációt adsz az edzéseidnek. A versenyek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy teszteld a határaidat és figyeld a fejlődésedet. Ráadásul a verseny befejezésének érzése - függetlenül az időtől - hihetetlenül kielégítő és motiváló.

Végezetül

A futás tökéletes módja lehet a fizikai erőnlét javításának, a stressz csökkentésének és új barátok szerzésének. A legfontosabb, hogy a kezdés legyen lassú, legyél türelmes és hallgass a testedre. Ne hagyd magát elkeseríteni a kisebb akadályoktól, és ne feledd, hogy minden futó egyszer kezdő volt. Ezekkel a tippekkel a hátad mögött mindened meglesz ahhoz, hogy a futás világában való elindulásod a lehető legkellemesebb legyen. Élvezz minden futást, és ne feledd, hogy a legfontosabb dolog, hogy jól érezd magad közben. Sok szerencsét!

Régebbi cikkek