Új vagy használt teniszlabdák. Melyikkel jobb játszani?


12 perc olvasás

A nagy 2020-as teniszlabda tesztben megtudhattuk, hogy mely teniszlabdák tartoznak a legjobbak közé és melyek maradnak el a konkurencia mögött. Ma folytatjuk a témát és kifejtjük, hogy milyen hatással vannak az új és a használt teniszlabdák magára a játékra.

Új teniszlabdák. Jobbak, mint a használt labdák?Új teniszlabdák. Jobbak, mint a használt labdák?

Általánosságban nem állíthatjuk, hogy senki sem szereti a régi labdákat. Egyúttal azonban azt sem, hogy mindannyian imádjuk a vadonatúj labdákat. Olyan, mintha azt állítanánk, hogy a vadonatúj autó megy a legjobban és tulajdonságai csak fokozatosan rosszabbodnak. Éppen ellenkezőleg. A teniszlabdák is hasonlóak az autókhoz. Jobban működnek a bejáratásuk után. Míg az autóknál a bejáratás több ezer kilométert jelent, a teniszlabdáknál általában elég néhány perc játszás és a labda optimális állapotú lesz.

Hagyd, hogy a labda felébredjen

Sokan nem tudják, hogy hibát követnek el, ha az új labdák dobozát közvetlenül a játék előtt bontják fel. Ez okozhatja a rosszabb játékélményt az első néhány bevezető percben.

Éppen ezért, úgy mint a sajtoknál is, hogy folytassuk a hasonlítgatást, javasolt a felbontás után a labdákat 5-15 percig „pihentetni“ a játék helyszínének hőmérsékletén. Szóval, ha télen csarnokban játszol az új teniszlabdákkal, amelyek előtte az autó csomagtartójában voltak, akkor közvetlenül nyitáskor lustábbak lesznek és lassúbbak, mint egy lajhár ebéd után. Egyszóval nem fognak úgy ugrálni és repülni, mint kellene.

Így néz ki egy nyomás alatt lévő teniszlabda metszete.Így néz ki egy nyomás alatt lévő teniszlabda metszete.

Ha figyeled a világszintű teniszt, akkor láthatod, hogy a labdaszedők labdacserekor soha nem nyitnak ki új dobozt, hanem azok már előre ki vannak nyitva és készen állnak. Általában a bíró alatti megfelelő labdás boxba töltik fel őket a labdaszedők vagy a vonalbírók cseréjekor, anélkül, hogy a nézők észrevennék. De miért van ez így?

A nyomás alatt lévő teniszlabdák a dobozban is nyomás alatt vannak és a doboz kinyitása után fokozatosan veszik fel a térfogatukat. A gumi, amelyből a labdákat gyártják, fokozatosan feléled és elnyeri az ideális játszási tulajdonságait. Egy kis ideig ez eltart, ugyanúgy, mint neked is a reggeli ébredés.

Új teniszlabdák mindenek felett?

Én személy szerint elmondhatom, hogy nem igazán szeretem a vadonatúj teniszlabdákat. Furcsák. Mint a frissen kikelt kiscsibék. Bár szépek, de nem is sejtik, hogy merre menjenek. Nincs felettük optimális kontroll, kemény, tompa hatást keltenek és össze-vissza ugrálnak.

Sokkal jobban örülnék, ha a gyártók már néhány perces „előjátszott“ labdákat tennének a dobozokba. Mint az elősütött rántott hús. Persze ez túlzás, de azért némi igazság van benne.

Az új labdáknak ugyan szép a filce (szőre), de az csak olyan lesimított frizura. A teniszlabdák séróját egy bevezető játékkal fel kell borzolni, hogy a teniszütők húrjai bele tudjanak kapaszkodni.

Minél jobb minőségű labda, annál jobb minőségű filc, amely akár 70%-ban természetes gyapjút is tartalmaz. Így fokozatosan „érik be“. A vadonatúj labda sokkal jobban csúszik a húrokon és viszonylag nehéz egy jó topsin ütést produkálni vele. Néhány percen belül a gyapjú feláll, a labda térfogata megnő és ideális tulajdonságai lesznek a játékhoz.

Borzas golyó

Van aki nem szereti a szőrös lábakat, van aki a túl szőrös labdákat. A labda szőre viszont fontos a rotáció és a kontroll miatt. Azok nélkül a labda nehezen játszható lenne. Ha azonban túl sok van belőlük, akkor okozhatnak problémát is.

Egyes játékosok ezért szeretik a labdákat a pólójukhoz vagy a rövidnadrágjukhoz dörzsölni az adogatás előtt, hogy a szőrszálak kicsit lelapuljanak és a labda ismét egy kicsit gyorsabb legyen. De úgyis csak maximum az első ütésig bírja. Ha szervákra játszol, akkor viszont éppen az első adogatás a fontos.

Nedves körülmények között a szőrös labdák hajlamosak felszívni a nedvességet. Ezáltal lelassulnak, megnövelik a térfogatukat és súlyukat. Az ilyen labdák nagyon nehezek és el is lehet felejteni a pörgősebb játékot. A „golyó“ ilyenkor pontosabb kifejezés az ilyen teniszlabdákra.

Hogyan szőrösödik a teniszlabda pár perces játék után.Hogyan szőrösödik a teniszlabda pár perces játék után. Új/6 perc tiszta játékidő után egyetlen labdával/15 perc tiszta játékidő után egyetlen labdával.

Általánosságban érvényes, hogy minél jobb minőségű és sűrűbb a filc, annál hosszabb a labda élettartama. A prémium kategóriás márkák a top labdáiknál nagyon jó minőségű filcet használnak. Az ilyen labdák általában lassabbak, de a mai kor teniszvilágában ez egyáltalán nem baj. Éppen ellenkezőleg.

A tenisz sokkal pörgősebb és agresszívebb, mint valaha és teniszlabda gyártók igyekeznek az ütések extrém gyorsaságát kicsit korrigálni és lassítani. Ezért egy kezdő a prémium labdáknál gyakran úgy érzi, hogy azok lassúk és nehezek. Ez azért van, mert valóban a profi turné játékokhoz készültek, ahol az ütések összehasonlíthatatlanul gyorsabbak.

Én személyesen ezért a labdaválasztásnál javaslom a saját tenisz képességek és szint figyelembe vételét. A legjobb minőségű labdák nem mindig felelnek meg mindenkinek és előfordul, hogy egy kezdő teniszező jobban fogja értékelni a kevésbé jobb minőségű labdákat nagyobb műfilc tartalommal. Ezek érzésre könnyebbek, ellenállnak a nedvességnek és könnyebb velük játszani.

A használt labdák varázsa

Van aki tényleg kifejezetten a használt labdákat szereti? Természetesen, attól függ, hogy mennyire használtak. Én személy szerint az olyan labdákat szeretem, amelyek már 3-4 game után vannak a belemelegítéssel együtt. Ezután legtöbbször hibátlanul működnek a szett végéig. A közepesen használt labda nagyobb térfogatú, könnyebb pörgetni és nem repül olyan gyorsan. A labda viselkedése kiszámítható, jól irányítható szélben is és ideális a visszapattanása.

Jelentősen változik a helyzet az időjárással. A közepesen használt labdák vizesen nehezek, sokkal jobban megszenvedsz velük és nehéz a támadás. Egy kis köd vagy eső miatt szőrös ágyúgolyó lesz belőlük, amelyekkel szinte lehetetlen vonalra lőni. A játék veszít a dinamikáján és inkább taktikai harc lesz belőle kétséges eredménnyel.

Ismerjük ezt mindannyian – ütögetés. Szeretem mondogatni, hogy a rosszabb minőségű labda a rosszabb játékosoknak ad előnyt, mert sokkal kevesebb kell nekik, hogy játékban maradjanak. Éppen ellenkezőleg egy támadó stílusú játékos egy ilyen helyzetben sokkal több erőfeszítést tesz, hogy felülmúlja a gyengébb játékost.

Átkozott versenyek

Ha klubcsapat tagjaként teniszezel és regionális vagy országos szintű versenyeken játszol, akkor bizonyára ugyanazokat a frusztráló pillanatokat éled át, mint én.

A labdák egy nehezebb 1. szett után, mondjuk 1 óra intenzívebb tenisz vagy bemelegítés után nyugdíjas korú tulajdonságokat mutatnak. Okozza ezt a labdák minősége, amelyeket a versenyeinken használnak és befolyásolja persze a labdák mennyisége is. Nálunk a versenyeken 3 labdát játszanak egy mérkőzésen, ami szerintem óriási hiba.

Ha a spórolás helyett egy egész 4 labdás dobozt lehetnek elhasználni, akkor a játékélmény jelentősen meghosszabbodna. Ráadásul gyakran előfordul, hogy egy labda nyom nélkül eltűnik és akkor csak két labdával kell befejezni a mérkőzést. Esetleg a szervező bedob még egyet. Ami persze vagy új lesz vagy máshogy játszott, így egyáltalán nem követi az addigi labdáid minőségét.

A WTA és az ATP versenyeken és nagyobb mérkőzéseken először 7 game után cserélnek labdát (a bemelegítéssel együtt) majd utána 9 game után. Abban az esetben, ha tie-breakről van szó 9 game után és cserélni kellene, a labdák maradnak és csak a szett befejezése után cserélik őket. Gyakorlatban, a profik már az első szett 4:3 esetén új labdákat kapnak.

Akkor vegyünk egy amatőr versenyt vidéken vagy országos szinten, ahol 3 labdával akár egy egész mérkőzést is lejátszunk 7:6, 7:6 eredménnyel vagy istenmentsen egy háromszetteset. A játék végén már teljesen más tulajdonságokkal és minőséggel játszol, mint az elején. És ezeket a használt labdákat még nyugodtan beteszik a 2. fordulóba is! Sok függ persze a szervezőtől és a turné kategóriájától is.

Válassz gondosan

Sokszor látjuk a tévében, hogy a profik a szerva csere megkezdése előtt gondosan nézegetik a labdákat, hogy kiválasszák a megfelelőt. Ennek több oka is van. Egyrészt egy nyugtató szertartás, másrészt ez egy pszichológiai és praktikus előny.

Ha van rá lehetőséged, akkor mindig használd ki. Jobban fogod érzeni az irányítást, a helyzet ura leszel. Ebben az esetben a legtöbb játékos a legjobb állapotú labdát választja. Az ilyen labda gyorsabb lesz és jobban irányítható.

Én személy szerint egy jobb, agresszívan játszó ellenféllel szemben direkt egy lassabb és használtabb labdát választok, hogy lassítsam a tempót. Azon is múlik, hogy mit akarsz játszani és mi a játékterved az adott szett során.

Mikor kell labdát cserélni?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Mindenki egy kicsit másra igényes és másként spórol. Nekem a labdacsere fő mutatója a visszapattanás minősége és a filc minősége. Ha a labda lepuhul és nem pattog, akkor érdemes lecserélni. Ez akkor is előfordulhat, ha nincs is túl lejátszva.

A labda puhaságát befolyásolja a tárolás ideje és helye is. Az egyszer játszott labdák a tenisztáskában töltött 3 hét után valószínűleg nem lesznek használhatók. A labdákkal ugyanis játszani kell, hogy megőrizzék a tulajdonságaikat és mindig száraz helyen kell őket tárolni. Lehetőleg vissza kell tenni őket a dobozukba.

A labdákat le is tesztelhetjük egy meghatározott specifikáció szerint. Ha elengedjük a labdát 254 cm (100 hüvelyk) magasságból beton felületre, akkor a 135-147 cm értékű kell legyen a visszapattanás. Az ideális visszapattanás körülbelül 141 cm betonon. Salakon persze kevesebb, ott ne teszteljünk. A próbát befolyásolja a tengerszint feletti magasság, a hőmérséklet és a levegő páratartalma is, de itt már nagyon a részletekbe merülnénk.

Ha elengedjük a labdát 254 cm (100 hüvelyk) magasságból beton felületre, akkor a 135-147 cm értékű kell legyen a visszapattanás.Ha elengedjük a labdát 254 cm (100 hüvelyk) magasságból beton felületre, akkor a 135-147 cm értékű kell legyen a visszapattanás.

Végeredményben mindenki egy kicsit máshogy látja. Van akinek az is számít, ha a labda kicsit piszkos és rosszabbul látható. Van olyan játékos, aki minden edzésre vagy mérkőzésre új labdákat akar. A spórolós teniszezőnek egy doboz akár több hétig is elég.

De a tenisz aranyszabálya egyértelmű. A teniszt ketten vagy négyen játsszák. Ha van egy kedvenc játékos társad vagy csapatod, akikkel rendszeresen játszol, akkor illik az új labdák cseréjét megosztani. Így mindenki jelentősen spórol és jót is játszik közben.

Akár hogy is van, cseréled a labdákat mint a zoknit, vagy szétesésig használod őket, kívánom, hogy minden pattogásuk mosolyt csaljon az arcokra.