ÉRTÉKELÉS: Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő - kényelmes dizájnos cipő hiányos tartóssággal


13 perc olvasás

A Lacoste AG-LT23 Ultra Clay dizájnjával és kényelmével lenyűgöz. De készülj fel a nagyobb súlyra és a felső rész gyengébb tartósságára. Többet az értékelésből tudhatsz meg.

Az új csúcskategóriás salakra való teniszcipő Lacoste AG-LT23 Ultra Clay vizuálisan az egyik leglenyűgözőbb cipő, amivel valaha találkoztam. Minden a legapróbb részletekig ki van dolgozva. Ráadásul ez a cipő nem csak jól néz ki, hanem jól is működik.

A „krokodilos” cipők szinte tökéletes benyomását azonban elrontja néhány hiba, amelyek közül az egyik szó szerint „végzetes” lehet a cipő számára. Ebből az áttekintésből megtudhatod, hogy mi a cipő hibája, és mivel örvendeztet meg.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

Egy kis történelem

A Lacoste teniszcipők első generációjától szinte mindenkinek elállt a lélegzete, aki egy kicsit is követi a teniszdivatot. A három éves Lacoste AG-LT21 Ultra Clay modell a modern dizájnt egy kis retro stílussal kombinálta.

A cipő ormótlan, nehéz, robusztus, masszív és tartós volt. Ugyanakkor azzal is felkeltette a nagyközönség figyelmét, hogy Daniil Medvedev viselte a hosszú lábain, aki akkoriban megnyerte első és eddigi egyetlen Grand Slam-versenyét – a US Open 2021-et.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

Ügyelj a méretre

Három évvel később megvan az utódja a Lacoste AG-LT23 Ultra Clay modell formájában, amely már ultramodernnek tűnik. A cipő kialakítása lekerekítettebbé vált, és aerodinamikusabb hatást kapott. A cipő modernebb és gyorsabb benyomást kelt.

Bár a cipő vizuálisan könnyű cipőnek tűnik, a valóságban ennek az ellenkezője. Ez ismét egy nehéz, robusztus és kissé ormótlan cipő. Az EU 46-os méretben (UK 11, US 12) egy cipő hihetetlen 460 g-ot nyom.

A kidolgozás pontossága figyelemre méltó – a bal oldali cipő 460 g-ot, a jobb oldali 461 g-ot nyomott. Ennek a párnak a pusztán egy grammos súlykülönbsége lényegében egy kisebb csoda és ritkaság. Ilyen precízen megmunkált cipőt csak a Wilson Rush Pro 4.0 teniszcipőnél tapasztaltam.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

Legyél azonban óvatos a cipő méretével. Úgy tűnik, a Lacoste nem vette figyelembe, hogy ha nagy mennyiségű csillapító habbal és puha párnával töltik meg a cipőket, akkor azzal a cipő belső terét is csökkentik.

Bár a cipő belül hihetetlenül puha és kényelmes, kevesebb hely van benne. Vásárláskor válassz egy számmal nagyobb cipőt, ahogy én tettem. Bár a cipő külső része úgy néz ki, mint egy uszony, de belül kényelmes lesz és sehol sem szorít majd.

Kiváló anyagok és technológia

A francia Lacoste a divatipar egyik legelismertebb és legrangosabb márkája. Ruháik és cipőik mindig mesterien vannak kidolgozva, és remekül néznek ki. Egyszóval a francia részletre figyelés és az elegancia termékeik minden centiméterén érezhetők . Ez alól az új Lacoste AG-LT23 Ultra Clay modell sem kivétel.

A felsőrész Pique Weave (valószínűleg nejlon) hálós anyagból készült, amely légáteresztő és rugalmas. A cipőket ezért nem kell betörni, és már az első felhúzáskor azonnal a mérkőzésre mehetsz vele.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

A nyelv ergonomikusan és aszimmetrikusan van kialakítva, hogy természetesen alkalmazkodjon a lábfejhez. Ugyanakkor az egyik oldalán lyukak vannak a jobb szellőzés érdekében. A fűzés hat lyukkal rendelkezik, amelyek közül hármat a cipő oldalán átmenő fűzőlyukak képeznek. Ennek köszönhetően a fűző meghúzásakor a belső rész is meghúzódik és a lábad valóban szilárdan rögzül.

Miután felemeltem a nyelvet, rájöttem, hogy a nyelv össze van kötve a talppal, és együtt egy szerkezetet alkotnak. A cipő belseje két anyagrétegből áll, amelyek természetes módon fedik egymást.

Teljesítmény-orientált kényelem

Az ilyen típusú cipők többnyire a maximális kényelem és a bokavédelem érdekében készültek. A cipő sarkán lévő belső rész igazán gondos és alapos párnázással van ellátva, amely felépítését és minőségét tekintve a konkurens Adidas Barricade modellre emlékeztet.

Végül is a cipők nagyon hasonló benyomást keltenek ezekre a népszerű Adidas cipőkre. Amint belecsúszol a cipőbe, a végtelen kényelem és kényeztetés soha nem látott terébe érkezel. Az érzés pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Semmi sem nyom sehol, nem dörzsölődik, a helyén tartja a lábat és tökéletes illeszkedés érzetét kelti. Igen, én így szeretem.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

Kiváló stabilitás és tapadás

Milyen lenne egy versenycipő, ha nem lenne stabil? A Lacoste ebben az esetben is a legújabb eredményekkel és technológiákkal játszott. A sarok külső oldalán aszimmetrikusan épített stabilizátor található. Ez segít megőrizni a cipő szilárdságát és stabil helyzetben tartja a bokát.

A teljes alsó részt Pebax TPU réteg borítja. Ez egy speciális anyag, amelyet gyakran használnak például a Nike teniszcipőkben. Ez a merev anyag tompítja azokat a csavaró erőket, amelyek a cipőre hatnak a hirtelen mozgásváltáskor. Rögzített helyzetben tartja a cipőt, és segít visszaadni az energiát a mozgáshoz.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

A talp egyszerűen elvarázsolt. Az új modell az eredetileg a Goodyear gumiabroncsgyártó anyagát saját LineGrip gumikeverékkel helyettesíti, egyedi hullámos mintázattal, apró textúrával. Ráadásul a hullámok szokatlanul messze vannak egymástól. Ennek a megoldásnak köszönhetően tökéletes a tapadás a salakon .

A talpa a francia Le Coq Sportif Futur LCS-T01 teniszcipőre emlékeztet, amit tavaly vettem csak kipróbálásra. Sajátos az illata vagy inkább szaga. A gumi láthatóan ökológiai, de furcsa szagú növényi anyagokból készül. Ez csak tippelem az anyag a jellegzetes illata alapján, szóval ne értsd szó szerint. A promóciós anyagokban erről nem írnak.

Érzékeny és hatékony csillapítás

Lenyűgözött a kétféle csillapító hab kombinációja. A sarkon egy magasabb rétegű erős EVA hab található, amelynek az a feladata, hogy elnyelje a sarokra érkező legkeményebb ütéseket. Elöl, a lábujj alatt egy lényegesen puhább és érzékenyebb anyag, az LSR Foam (Lacoste Super Responsive Foam) található.

Az az érdekes, hogy ez a hab nem igazán látszik, ahogy az a cipőknél megszokott. Közvetlenül a gumitalp alatt van elrejtve, a külső része pedig Pebax bevonattal van ellátva, amely torziósan és oldalirányban erősíti a cipőt. Ez a megoldás nem csak vizuálisan érdekes, hanem praktikus is.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

A lábujj alatti hab rendkívül érzékeny, ugyanakkor nem zavarja meg a cipő oldalsó stabilitását. Ha a cipő elülső részén alulról belenyomod a talpat, az jelentősen befelé hajlik. Ez nem gyakori, és nagyon meglepődtem.

A talp tapadókorongszerűen alkalmazkodik a pályához. Az eredmény a pályafelület elképesztő érzékelése, amit pl. az ultrakönnyű teniszcipőknél ismerünk. Egy ilyen nehéz és stabil cipőhöz ez a teljesítmény, a kényelem és az érzet soha nem látott kombinációja. Ugyanakkor a cipő tökéletesen stabil és kiváló tapadású.

Így a cipő nagy súlya ellenére mozgékony és légies benyomást kelt. A minőségi belső cipőbetét szintén hozzájárul az általános viselési kényelemhez.

Kisebb hibák

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a Lacoste tökéletes teljesítményorientált cipőt talált ki a legigényesebb játékosok számára. A krokodil azonban nem kerülte el a váratlan hiányosságokat.

A cipő hátulján lévő pánt arra való, hogy felhúzáskor segítsen. Viszont tényleg fogalmam sincs, hogyan illesszem be a mutatóujjamat egy ilyen kis hurokba. Egy kicsit ugyan bele tudom nyomni, de nem elég ahhoz, hogy a cipőt megfelelően tartsam. És nekem elég vékony ujjaim vannak.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

Egy másik hiányosság egyesek számára a fent említett csillapítás a cipő elején. Igen, nagyon érzékeny. Igen, ez nagyon stabillá teszi a cipőt. Hosszú ideig viselve azonban nem olyan kényelmes, mint a konkurens teniszcipők, például a Wilson Rush Pro 4.0, az adidas Barricade vagy a Head Revolt Pro 4.5.

Ha napi egyszer egy kétórás meccset játszol a cipőben, és utána már nem hordod, hát legyen. Ha azonban minden nap több órát is eltöltesz a pályán, akkor az ízületeidnek nem igazán lesz a földi mennyország. A csillapító anyag rétege lehetne magasabb az elülső részben.

Ellentmondásos tartósság

A teniszcipők tartóssága rendszeresen heves vita tárgyává válik. A salakon játszott tenisz könyörtelen a cipőkkel. Sok a csúszás, és a tapasztalt teniszezők gyakran olyan extrém helyzetekbe kerülnek, ahol a cipőt szó szerint lefekteti a pályára, és néhány centimétert súrlódik a felülethez. Ebben a pillanatban a pálya agresszív csiszolópapírrá válik, és a cipő anyaga azt kiabálja: „Elég!”. A probléma az, hogy általában az értékelés keretében a több órás tesztelés alatt nem jelenik meg semmilyen hiba a cipőkön. De itt megjelent.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

Kb. 4-5 óra játék után egy kis szakadás kezdett megjelenni a nagylábujj körül a belső oldalon, ahol a cipő meghajlik. Mindkét cipőn. Ez az erős igénybevételnek kitett terület viszonylag magas gumiréteggel van ellátva, amely első pillantásra tartósnak tűnik.

Ez a védőgumi azonban vékonyan a hálós felsőrészhez van ragasztva. Ezért ez egy varrásmentes szerkezet, amely csak a ragasztás minőségétől és szilárdságától függ. És persze a ragasztó nem nagyon tapad a hálós anyagon. Egy kis szakadás hosszabb idő után nagy szakadássá válhat, amely beengedi a salakot a cipőbe. És ez mindig minden játékos rémálma.

Ajánlások a Lacoste gyártóknak

Nem várom el, hogy a Lacoste mérnökei tanulmányozzák ezt az értékelést, de lehet, hogy tévedek. Személy szerint ajánlom nekik, hogy vegyenek példát más márkák teniszcipőitől. Hosszú évek óta az a trend, hogy a cipő felső részén rendkívül ellenálló műanyag erősítést használnak, amely lényegében megvédi az egész cipőt a repedéstől és a kiszakadástól. Hátránya a gyengébb rugalmasság és rosszabb légáteresztő képesség.

Az utóbbi évek másik megfelelő anyaga a nagy sűrűségű kötött anyagok. Elég tartósak, nagyon rugalmasak és légáteresztőek. A Lacoste-nak ezért választania kell, melyik utat járja a jövőben. Röviden: nem mindig lehet minden elemet és anyagot úgy kombinálni, hogy tökéletes terméket hozzunk létre, amely minden vásárlói igényt kielégít.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

Magas ár a kiváló formatervezésért

Ez esetben a Lacoste egy szinte tökéletes cipőt alkotott, de a dizájn és a minőségi kidolgozás jegyében megfeledkezett arról a tartósságról, amely az amatőr játékosokat leginkább érdekli.

A Danyiil Medvedevvel készített interjúk egyikében ez a top teniszező megemlítette, hogy ezekből a cipőkből 14 naponként körülbelül 1 párat fogyaszt. Ez nem ritkaság a tenisz világában, de egy tényre rámutat. Az ehhez hasonló professzionális teniszcipők rendkívül gyorsan fogyó áruk, amelyeknek a maximumot kell nyújtaniuk például egy versenyen. És ezzel véget is ért az élete.

De egy közönséges halandó az egész szezonra akar cipőt venni. Persze ez az összes terheléstől is függ. Attól tartok azonban, hogy egy pár ilyen gyönyörű Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő nem fog kitartani néhány hónapig salakon. És ez nagy kár, figyelembe véve az egyébként nagyon sikeres teljesítményt, lenyűgöző dizájnt és általános kidolgozási minőséget.

Lacoste AG-LT23 Ultra Clay teniszcipő

A Lacoste AG-LT23 Ultra Clay cipők előnyei és hátrányai

 • Csodálatos dizájn, odafigyelés a részletekre és kiváló minőségű anyagok
 • Kiváló stabilitás és tapadás salakon
 • Kiváló kényelem anélkül, hogy be kellene járatni
 • Nagyon jó minőségű bokaerősítés és -védelem
 • Kiváló teljesítményű csillapítás nagyszerű felületi érzettel
 • Jól átgondolt fűzőrendszer erős meghúzással
 • A felsőrész nagyon jó légáteresztő képességű
 • A felsőrész ellentmondásos ellenállósága és bizonytalan tartóssága
 • Használhatatlan hátsó pánt
 • Gyengébb csillapítás elöl
 • Könnyű súly

Régebbi cikkek