ÉRTÉKELÉS: Head Boom MP és MP L 2024 - sokoldalúság minden játszmához


13 perc olvasás

A Head új Head Boom MP és könnyebb MP L modellekkel jelentkezik 2024-re. Olvasd el tenisz szakértőnk részletes értékelését.

Két évvel ezelőtt (2022-ben) az osztrák Head cégtől kapott vadonatúj Head Boom ütők tesztelés során váratlan lelkesedést váltottak ki belőlem. Olyan játékjellemzőket kínáltak, amelyek messze meghaladják azt, amit a hétköznapi ütőktől elvárunk. Egy csomagban tehát kényelmes, könnyen kezelhető, mégis lenyűgözően erős ütőket kaptunk kézhez. A második generáció az Auxetic 2.0 technológiával érkezik, amely még inkább fokozza és javítja a játékérzetet. Ebben a kettős értékelésben a legnépszerűbb modellt vesszük szemügyre. Ez pedig az MP (295 g) és annak a könnyebb változata az MP L (270 g).

Head Boom MP és MP L

2. generációs auxetikus reakció

Minden cselekvés reakciót vált ki. Ha az auxetikusról beszélünk éppen, akkor az a tágulás és az összehúzódás elvén működik. Amikor a labdát eltalálják, a keret kritikus részei az ütés sebességétől és erejétől függően megfeszülnek majd ellazulnak . Az auxetikus elemek most már a markolat végében is megtalálhatók. Ennek eredményeképpen az ütők most egységesebb és összességében stabilabb benyomást keltenek, mint két évvel ezelőtt.


Auxetic 2.0 technológiaAz Auxetic 2.0 technológia mostantól a markolat végén is megtalálható. Ezáltal az ütők összességében egységesebbé és kiegyensúlyozottabbá válnak

Ha neked a legfontosabb a kényelem, ne aggódj. Mindkét keret rugalmas, mégis elég merev ahhoz, hogy energiát generáljon helyetted is. Én személy szerint jobban szeretem a keményebb kereteket, amelyek sokkal hatékonyabban hárítják vissza a kemény ütéseket, de ez lehet, hogy a kényelem rovására megy. Az új Head Boom 2024 esetében egy kellemesen merev keret érzését élvezheted, amely az egyedülálló auxetikus technológiának köszönhetően valójában meglehetősen puha.

Head Boom MP L 2024

Amikor megkaptam ezt a 270g-os könnyű modellt értékelésre, egy kicsit csalódott voltam. A PRO (310 g) nagyobb teljesítményű verzióját vártam, amelyet két évvel ezelőtt az MP modellel együtt teszteltem. Néhány kezdeti ütés után azonban megváltozott a véleményem. A könnyű vagy nagyon könnyű ütők nem várt módon versenyképesekké váltak a mai, technológiával teli korban. Az ütőt egy Wilson Pro Staff RF97 V11 ütővel játszó erős teniszező ellen teszteltem, amely teljes 70 grammal többet nyom! Ez már több osztálynyi különbség az ütők rangsorában. És meglepő módon lépést tudtam vele tartani.


MP L modellAz MP L modellt a klasszikus Head Boom kivitelben kaptam

Az ütő elég stabil, könnyen és jól termel energiát, de ami a legfontosabb, hogy szépen és nagyon könnyen lehet vele lendíteni. Ez egy igazán könnyű keret, amely alkalmas juniorok, lányok, kisebb alkatú nők, kezdő szintű vagy idősebb férfiak számára. A labda felgyorsítása során a keretből hiányzik egy kis belső erő és súly. Szóval egy rövid játék után ezt a mondatot hallottam a játékpartneremtől: „Az új ütőd nem nagyon akar játszani, érzem az ütéseken.” És a válaszom ez volt: „Igazad van, de azért gyönyörűen lehet lendíteni.” Gondolom nem azért vennéd meg az MP L verziót, hogy haladó és tapasztalt játékosok ellen játssz. Ez a modell egyszerűen nem erre készült.

A lét kellemes könnyűsége

Általánosságban elmondható, hogy a Head Boom MP L 2024 nagylelkűen megbocsátja a tisztátalan műveleteket. A fej különleges formája, amely fokozatosan felfelé nyúlik, növeli az ütések magabiztosságát. Hasonló a fejformája, mint a Yonex ütőké. A sweetspot így a szokásosnál nagyobb, és a játékos élvezheti a tenisz szépségét anélkül, hogy mindig pontosnak kellene lennie. Az ütő ugyanakkor elég pontos, és nem kell aggódni amiatt, hogy a labdák váratlan irányba repülnek.

Head Boom MP L 2024A Head Boom MP L 2024 modell paraméterei

Ez a keret tehát alkalmas a teniszt tanulók számára, akiknek megbízható, erős, de könnyen játszható és nagyon könnyen kezelhető ütőre van szükségük. Számomra a Head Boom sorozat a Head Speed, a Head Extreme és a Head Gravity ütők keveréke. Mindegyikből a legjobbat vette át, miközben elegendő teret hagy a játékos saját kifejezésmódjának. Ez azt jelenti, hogy az ütő nem játszik egyedül, hanem kéz a kézben, attól függően, hogy a játékos mennyire igyekszik. Más szóval, ez nem egy varázsütő, amely játszik valamit, és kényszeríti a tulajdonosát, hogy olyan játékot játsszon, amit nem is akar.

Head Boom MP 2024

Ez a változat egy nem hagyományos alternatív „menta” dizájnnal, nevezhető a Head Speed MP bébinek is. Teljesítményét tekintve hasonló ütő, de a játszhatóságát tekintve lényegesen egyszerűbb. Az MP L könnyű változatához képest a súlya húrozás nélkül 295 g-ra nőtt, de a lendítési súly húrozással együtt csak 309 kg.cm2, köszönhetően a 315 mm-es kézre tett egyensúlynak. Ez nem túl magas szám egy MP jelölésű ütőnél. És éppen emiatt ez a nehezebb modell minden helyzetben megőrzi a kiváló irányíthatóságát. Ez egy olyan ütő, amely kiválóan alkalmas a gyors ütések futás közbeni lejátszására, amikor éppen nem győzöd a játékot. Egyébként mindkét ütőt Head Lynx 1,25 mm-es, 24/23 kg-os húrozással kaptam, és minden tökéletesen működött.


MP modell menta színű kivitelbenAz MP modell egy alternatív menta színű kivitelben is kapható, amely különösen a szebbik nemet fogja vonzani.

A nagyvonalú sweetspotnak és a kiváló stabilitásnak köszönhetően a labda jobban repül az ütőről, mint az MP L esetében. Nemcsak a Pro Staff RF97 kemény ütéseit tudtam elviselni, hanem a lendületet is vissza tudtam vinni, és még gyorsítani a labdákon is. Ezt a változatot csak dicsérni tudom. Órákig tudnék vele gyakorolni, és bármikor használhatnám egy mérkőzés tempójában is. Nem lennék túlterhelve, tudom, hogy erre az ütőre lehet számítani, és mindig elegendő terem lenne egy nem tiszta ütéshez is. Az ütő tökéletesen kezeli a topspint, amelyet magabiztosan generál és mindig nagyon jó hosszal. A közvetlen ütéseknél az ütőből hiányzik egy kis hossz és több lendület, amit gyors lendítéssel kell kompenzálni.

Két dizájn közül választhatsz

Végre valaki meglépte. Az új Head Boom 2024 bevezetésének kezdetétől fogva a gyártó kétféle dizájnt készített a leendő tulajdonosok számára, amelyek közül választhatnak. Ez azonban nem minden modellre vonatkozik. Az MP, MP L és Team L változatokhoz egy másik, „Mint” nevű alternatív dizájn is elérhető. Így nyilvánvaló, hogy a menta dizájnját a szebbik nem számára tervezték, mivel a könnyebb modelleknél lehet kapni. A legnehezebb PRO változat a hagyományos „boom” dizájnban kapható, fekete színnel kombinálva. Mindenesetre mindenki azt választ, ami neki tetszik, és ez így is van rendjén.

Head Boom MP, MP L modellekA két dizájn lenyűgöző kontrasztját minden játékos értékelni fogja. Az MP, MP L és Team L modellek egy választható menta kivitelben is kaphatók.

Furcsa, hogy több gyártó nem kínál ilyen két színválasztékú modellt alapból. El tudom képzelni, hogy már pusztán a nem megfelelő színek és árnyalatok kiválasztása is azonnal elriasztja őket az ütő megvásárlásától. A gyártók a szezonban gyakran különleges dizájnnal állnak elő a már meglévő modelljeikhez. De ki akar várni több hónapot egy új dizájnra? Ráadásul bizonytalan kimenetellel. Az új minták ugyanis gyakran a fekete és általában a nagyon sötét színekre korlátozódnak, amelyek az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak. Remélhetőleg visszatérnek a vidám színek az ütőkeretekre.

Miről szólnak a Head Boom ütők?

A 2022-es új Head Boom ütők forgalmazásának kezdetétől fogva a rendelkezésre álló anyagok alapján egy tévhit alakult ki bennem az ütőkkel kapcsolatban. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a gyártó HEAD maga is érthetetlenül magyarázza el ezen ütők koncepcióit, technológiáit és fókuszát. A Boom nem olyan ütők, amelyek önmagukban rendkívül könnyű energiát termelnek. Éppen ellenkezőleg, úgy tervezték őket, hogy a játékosok hatalmas szabadságot élvezzenek a labdák megjátszásának sebességét illetően. A helyes szlogen tehát valahogy így hangozhatna: „Üsd a labdát, ahogy csak akarod. Maximális erővel. A labda mindig a pályán marad. A Head Boom ütőkkel nem lehet túllőni."


Sokoldalú Head Boom 2024 ütőkA Head Boom 2024 sokoldalú ütők, amelyek célja a nyugodt játék minden helyzetben.

Az eredmény egy olyan ütő, amely nem játszik saját maga, mint ahogy azt a neve sugallja. Éppen ellenkezőleg, váratlan nagyfokú ellenőrzéssel, biztonsággal és megbízhatósággal rendelkezik. Tapasztalataim szerint ezek a Head legjobb ütői a teljesítmény / a bevitt energia / hibahatár / pontosság / pörgetés és magabiztosság szempontjából. A Boom ütőkkel a ki nem kényszerített hibák száma abszolút minimálisra csökken. És ha mégis hibázol az ütővel, az leggyakrabban a hálóban végez, mert lassú a lendítés. Ezek az ütők egyesek szemében lustának tűnhetnek, másrészt viszont ez jó hír. Ez lehetővé teszi a középhaladó és haladó játékosok számára, hogy javítsák játéktechnikájukat anélkül, hogy lassítaniuk vagy korlátozniuk kellene a lendítési sebességüket.

Kinek ajánlom a Head Boom 2024 ütőket?

A fent tesztelt modellek alkalmasak kezdők, középhaladó és haladó játékosok vagy versenyzői ambíciókkal rendelkező klubban játszó versenyző fiatalok számára. Az MP modellt különösen a tapasztaltabb nők vagy a fizikailag gyengébb férfiak fogják értékelni. Haladó férfiaknak a PRO változatot ajánlom, amely kisebb fejjel (632 cm2) és nehezebb kerettel (310 g) rendelkezik. Lányok, kezdők, középhaladók és idősebbek értékelni fogják a könnyű MP L modellt. Mindkét változatra igaz azonban, hogy nem hobbiütők rekreációs játékosok számára, hanem prémium kategóriás keretek a rendszeresen sportoló teniszezők számára. Sokoldalúságának köszönhetően a Head Boom sorozata az egyik legfigyelemreméltóbb „faj” a teniszütők világában.


Head Boom 2024Az ütőknek nincs nagyobb hibájuk és különösen a kezdők, a középhaladó és haladó játékosok, a juniorok, az idősebbek és a klubszinten játszó középhaladó nők fogják értékelni őket.

Céljuk, hogy a kevésbé tapasztalt teniszezők is belekóstolhassanak a teljesítményteniszbe. A velük való teniszezést igazán élvezni fogod. Nem kell aggódnod minden milliméter miatt a találat pontosságát illetően vagy a tökéletes időzítés miatt. A legfontosabb dolog, hogy ne félj megütni a labdát, amennyire csak tudod. Ezután már csak élvezheted a játékot, és élvezheted a pályán a könnyedség és a kényelem érzését. Nem kell, hogy teljesen fitt legyél, nem kell, hogy nagyszerű teniszformában légy, és a Head Boom ütők képesek megfelelő gondtalan hangulatba hozni. Hagyd hát az aggodalmaidat máskorra, és üsd a labdát, amilyen keményen csak tudod. Szóval Boom bele! 

A Head Boom MP L 2024 ütő előnyei

 • Ultragyors és nagyon könnyen kezelhető
 • Szokatlanul jó stabilitás egy 270 g-os kerethez képest
 • A nagy sweetspot megbocsátja a nem tiszta ütéseket is
 • Jól tud pörgetni
 • Nagyon kényelmes
 • Kellemes hang

A Head Boom MP L 2024 ütő hátrányai

 • Nehezebben kezeli az ellenfél nagyon kemény ütéseit
 • Gyorsan kell lendíteni az ütőt, különben nem repül olyan messzire

A Head Boom MP 2024 ütő előnyei

 • Kiváló irányíthatóság
 • Nagyon jó stabilitás minden ütésnél
 • Meglehetősen erőteljes működtetés
 • Nagyon jó pörgetési potenciál
 • Kényelmes, mégis közepesen merev keret
 • A nagy sweetspot megbocsátja a nem tiszta ütéseket is
 • Kellemes hangzás

A Head Boom MP 2024 ütő hátrányai

 • Kicsit lustább, mint a Head más MP modelljei
 • Az ütő nem szereti a közvetlen visszaütéseket - rövidek

Régebbi cikkek