ÉRTÉKELÉS: Wilson Blade V9 teniszütők – a tökéletességhez már csak a szökőkút hiányzik


11 perc olvasás

A Wilson Blade V9 ütők ideálisak a haladó és klubjátékosok számára, akik kontrollt, stabilitást és pörgetést keresnek. Kényelmet és irányíthatóságot kínálnak a jobb játékélmény érdekében.

Megérkezett a világ legnépszerűbb teniszütőinek új generációja. A Wilson Blade 9. generációja az egyik legjobb változat a márka 20 éves történetében. Az új ütők kerete jobb merevséget (stabilitást), könnyű erőt és nagy mennyiségű pörgetést biztosítanak. Nagyon jól irányíthatók, kényelmesek és elnézőek a rosszul eltalált labdákkal szemben. Az új StableFeel technológiának köszönhetően természetes érzéssel rendelkeznek, amely minden ütésnél állandó. Ezek az ütők gyakorlatilag tökéletesek. Ebben a hármas értékelésben a legnépszerűbb modelleket – a 100-as és a 98-as változatot (16×19 és 18×20) - vettem szemügyre. Nézzük meg együtt!

Michal Bayerl a Wilson Blade V9 ütők tesztelése során

Wilson egyszóval tudja a dolgát

Sosem rejtettem a kendő alá, hogy nem igazán kedvelem a Wilson márkát a teniszütők világában. A cipőiket szeretem, de az ütőket kevésbé. Mindig is alternatív márkákat kerestem, amelyek nem annyira mainstream hatásúak, olcsóbbak és a saját útjukat járják. A Wilson, mint ugyebár hagyományos sportmárka azonban el tudja kényeztetni a modern technológiákkal vásárlóit, amelyeket nagyon érzékenyen illeszt termékeibe, miközben nem fél új trendeket teremteni.

Wilson Blade V9 teniszütők

Amikor 2021 szeptemberében értékeltem a Wilson Blade V8 ütők előző generációját, megdöbbentett az ütők vizuális kialakítása és a nagyon élvezetes játszhatóságuk. Az ütőknek azonban volt egy apró hibájuk – túl rugalmasnak tűntek, ami a kevésbé tapasztalt játékosok kezében azt a benyomást keltette, hogy a labda nem repül olyan jól az ütőtől. A Blade ütők mindig is az érzésre és az irányításra összpontosító keretek voltak, nem pedig a könnyű erőre. Ez azonban a V9 modellel megváltozik. A megnövelt keretmerevségnek köszönhetően az ütők könnyebben termelnek erőt és stabilabbak.

StableFeel technológia

Azon tűnődtem, hogy Wilson valójában mit is akar elérni az új technológiájával. Két szó van a nevében - stabil és érzés Az eredmény tehát a „stabil érzés” kifejezés. És pontosan ez az, ami az új Wilson Blade V9 ütőt megkülönbözteti a versenytársaktól. Véleményem szerint a modern teniszütők a puha keretek fenntarthatatlan útjára léptek.

Korábban normális volt, hogy az ütők merevsége 69-72 RA volt. Most a vezérlést és érzékelést célzó ütők átlagos értéke valahol 60-62 RA körül van. A puha keret azonban nem tud könnyű erőt kifejteni, és kevésbé stabil is.

Wilson Blade V9 teniszütők

Ezért a Wilson új tervekkel állt elő a keret és a grafitrétegek tekintetében, amelyek az ütőt alkotják. Ez 10%-os növekedést eredményezett (a korábbi Blade V8 verziójához képest) a vízszintes stabilitást illetően. Az oldalirányú hajlításban (függőleges mozgás) 5%-kal nőtt a stabilitás.

A torziós stabilitás, amely megakadályozza, hogy az ütő kiforduljon, amikor a labda a sweetspoton kívülre ütközik, 7%-kal javult. Az ütő érzékenysége pedig 1%-kal javult a 141 Hz-es rezgés (hang) értékről 143 Hz-re. Véleményem szerint ez utóbbi szokatlan adat lesz az egyik meghatározó kiegészítő paraméter, amely alapján a jövőben teniszütőt választunk.

Könnyű perselycsere

A perselyek a teniszütők egyik legalulértékeltebb részei. Mégis a perselyek azok, amelyek elsősorban a húrokkal érintkeznek. Wilson egy innovatív rendszerrel állt elő ennek a műanyag elemnek a cseréjére. A csere most már nagyon egyszerű. Minden a Clip & Go rendszerrel működik, azaz kipattintással és bepattintással.

A könnyen cserélhető Clip & Go perselyrendszer szintén egy szép dizájnelem, amely sikkessé teszi az ütőket.

Ugyanakkor ez a rendszer jobban a helyén tartja a fejvédőt (bumper guard). Ennek az új megoldásnak köszönhetően nincs szükség a hosszadalmas és fárasztó persely kitörésre, amelyek idővel szó szerint belevágnak a keretbe.

A cserét így könnyen el tudja végezni húrozó, nagyobb időveszteség nélkül. Személy szerint azt javaslom, hogy cseréld ki a perselyeket, amikor azok elveszítik rugalmasságukat és elkezdenek törni. Egyeseknél ez már 5 év után megtörténhet, de a nagyobb kihívást jelentő és versenyszintű játékosoknak érdemes megfontolniuk, hogy minden szezon után kicseréljék a perselyeket.

Wilson Blade 100 V9

A Wilson Blade 100 V9 a legkönnyebb ütő a tesztelés során, és 300 g-os nyers súlyával a legnépszerűbb modell. A fejméret 645 cm2, a húrmintázat 16×19, a lendítési súly pedig viszonylag alacsony, 313 kg.cm2. A 22 mm széles keret állandó alacsony légellenállást biztosít.

A 3 és 9 óránál meghosszabbított fejforma sok pörgetést és könnyű erőt képes generálni.. Meglepődtem, hogy milyen könnyű játszani ezzel a verzióval, és ugyanakkor milyen erős.

A Wilson Blade 100 V9 paraméterei.

Az ütőt átlagon felüli stabilitás, kellemes érzékelés, kiváló kényelem és nagyon jó pontosság jellemzi. Az ütők mindhárom változatát a legjobb versenyminőségű Luxilon ALU Power 1,25 mm-es, 25/24 kg-os húrral készíttettem el.

Ez a húrozás tökéletesen illeszkedik az ütőkhöz, és a képeken látható színben igazán szemet gyönyörködtető. Ez a változat tetszeni fog a legtöbb lelkes klubjátékosnak, a junioroknak és a haladó női játékosoknak is, akár egészen a versenyszintig. A tapasztaltabb férfi játékosok azonban inkább a 98-as 16×19-es változatot részesítik előnyben.

Wilson Blade 98 16×19 V9

Nem kerülgetem tovább a forró kását. A Wilson Blade 98 16×19 V9 az eddigi legjobb 98 hüvelykes (632 cm2) fejű teniszütő az elmúlt években. És ezt a piacon kapható összes teniszütő márkára értem. Az ütővel a 100-as változathoz hasonlóan lehet játszani, azzal a különbséggel, hogy a keret pontosabb, erősebb, stabilabb és természetesen a játéktechnikát tekintve is kicsit igényesebb.

A Wilson Blade 98 16x19 V9 paraméterei.

A lendítési súlyt 326 kg.cm2-ben mértem, és ez a szám akár a haladó és versenyjátékosok számára is vonzó. Meglepő módon ezt a 305 grammos ütőt könnyű lendíteni. Ez a mindössze 20,6 mm széles, vékony keretnek is köszönhető.

Az ütőfej klasszikus, keskenyebb formája csak úgy vágja a levegőt. Összességében az ütő rendkívül kiegyensúlyozott benyomást keltett bennem, állandó (stabil) teljesítményt nyújt minden lényeges paraméter esetében - a stabilitás, a kényelem, az erő, a pontosság, a tapintás és a pörgetés terén is. Egyszóval, ez egy univerzálisan felépített ütő modern stílusú teniszhez, ahol a sikerhez minden rendelkezésre álló fegyverre szükséged van.

A 100-as változat (középső) keretszélessége 22 mm.

Az ütő legjobban a változatos támadó teniszstílushoz illik, egy kis finomsággal és játékossággal fűszerezve. Úgy tapasztaltam, hogy nem kellett rendkívüli erőfeszítést tennem ahhoz, hogy az ütőt teljes mértékben kihasználjam, és soha nem éreztem, hogy elérném az ütő határait. Még mindig volt honnan merítenem, és az ütő képes volt mindig meglepni a folyamatos teljesítményével.

Wilson Blade 98 18×20 V9

Ennek a Wilson Blade 98 18×20 V9 teljesítményű modellnek nem spóroltak a lendítési súlyánál. Az általam mért 333 kg.cm2 érték elég ahhoz, hogy bármelyik teniszező „Schwarzenegger” karja megérezze. De ez nem az erőről szól. Tökéletes, nyugodt lendítést igényel, az egész test részvételével. Az ütő nagyon pontos, köszönhetően a feszes 18×20-as húrozásnak, de nem érzem, hogy nagyon repülne. Ez gyakori dolog ezeknél a verzióknál.

A Wilson Blade 98 18x20 V9 paraméterei.

Minden helyzetben bele kell adni mindent a keretbe. Ennek a versenymodellnek az előnye a még jobb stabilitás, a kivételes pontosság, a kitartás és az átütőerő. Nagyon erőteljes játékban fogod tudni értékelni a tulajdonságait.

Ha egyszer az ütőt megfelelően mozgásba hozod, erőteljes, mégis nagyon magabiztos ütéssel jutalmaz meg. Az alapvonalról történő lassú adogatáshoz és andalgáshoz biztosan nem ez a megfelelő eszköz. Amiben igazán kiváló ez az ütő, az a szerva. Szépen lenyomja a labdát a földre, és nagyobb egyenletes sebességet tud kimérni.

Az új zöld-kék dizájn nagyon szépen mutat a természetes nappali fényben.

A pörgetéssel nem olyan tuti, mint a 16×19-es verziónál, de ismét teljes szabadságod van abban, hogy mikor használod a pörgetést, és mikor gyorsítod fel a váltást egyenesen a vonal mentén. Ez egy nagyon erős fegyver, de olyan, amely azonban teljes koncentrációt és felkészültséget igényel minden egyes ütésnél.

Kiknek való a Wilson Blade V9 teniszütő?

Azt akartam ide írni először, hogy mindenkinek, de ez nem egészen így van. Az új Wilson Blade V9 ütők azoknak a játékosoknak készültek, akik egy modern teniszütőt szeretnének, amely minden pályán előforduló helyzetet meggyőző magabiztossággal kezel. Ugyanakkor meglepő könnyedséggel és nagyon kellemes kényelemérzettel.

Azoknak a játékosoknak szólnak, akiknek már nincs szükségük az ütő folyamatos korrekciójára és segítségére, de akik nagyon jól tudnak teniszezni. Alapvetően minden legalább középhaladó klubszintű játékos számára alkalmasak - itt elsősorban a 100-as verzióról és a könnyebb modellekről van szó.

Mindkét 98-as változatot a 16×19 és 18×20-as húrozással a haladó, tapasztalt és versenyjátékosok is értékelni fogják. A Wilson Blade V9 ütőket úgy gyártották, hogy minden lényeges paraméterben stabil teljesítményt nyújtsanak. Nem ezek a világ leggyorsabb ütői, nem ezek a világ legstabilabb ütői, nem ezek rendelkeznek a legnagyobb pörgetési potenciállal, és nem ezek generálják a legkönnyebb teljesítményt.

De egyáltalán nem ez a lényeg, és a tapasztaltabb játékosok ezt nem is igénylik. Ezekben az ütőkben mindenből annyi van, amennyire a modern teniszben szükség van. A többit pedig, ami nincs bennük, vagy ami hiányzik, minden ügyes játékos maga is meg tudja teremteni a saját testével, a karjával és nem utolsósorban a fejével. A Wilson Blade V9 ütők a tökéletességhez közelítő teniszütők. Ebben a kirakós játékban te vagy az utolsó hiányzó darab.


A Wilson Blade V9 ütők végső értékelése

  • Sokoldalú ütők a modern stílusú teniszhez
  • Stabil teljesítmény minden ütésnél
  • Nagyon könnyű irányítás, kiváló pörgetés és erő
  • A stabilitás és a rugalmasság tökéletes keveréke
  • A labdát természetes módon érzékelteti és kellemesen összekapcsolja a kart és a kerettel
  • Viszonylag könnyen játszható és jól irányítható
  • Szép dizájn új, könnyen cserélhető perselyekkel
  • Mit mondjak még ezekről az ütőkről. Például, hogy... nincs szökőkútjuk?

Szerző: Michal Bayerl

Régebbi cikkek