ÉRTÉKELÉS: Mizuno Wave Exceed Tour 6 Clay teniszcipő – nehezebb, de a jobb teljesítmény minden előnyével


9 perc olvasás

A Mizuno Wave Exceed Tour 6 Clay a teljesítmény határait feszegeti. Az új modell nehezebb, de jobb stabilitást és kényelmet kínál, amit minden haladó játékos értékelni fog.

A Mizuno Wave Exceed Tour Clay 6. generációs salakos teniszcipővel a tetőfokra hág ennek az ultrakönnyű cipőcsaládnak a 10 éves évfordulója. Az évfordulós, speciális kiadású változatot fekete és arany kombinációban kaptam értékelésre, amely fantasztikusan néz ki.

Azt kell mondanom, hogy ez a cipő minden teniszezőt lenyűgöz már az első pillantásra. Kérdés, hogy az új update képes-e folytatni a népszerű termékcsalád korábbi sikereit. Szeretnéd megtudni az igazságot? Az új modell gyakorlatilag minden tekintetben felülmúlta a várakozásokat.

A Mizuno Wave Exceed Tour 10 éves tenisz pályafutását ünneplő különleges, jubileumi dizájnú Mizuno Wave Exceed Tour egyszerűen tökéletes.

Már nem ultrakönnyű

A Wave Exceed Tour modell mindig is ultrakönnyű cipő volt. A negyedik generációs cipőnél, amelyet 2021-ben értékeltem, 351 g-ot mértem cipőnként az UK 10.5/EUR 45-ös méretben. Bár ez nem a legkönnyebb súlyú cipő, amivel valaha találkoztam, mégis a könnyű és nagyon könnyű teniszcipők kategóriájába tartozik.

A Mizuno Wave Exceed Tour 6. generációja közel 50 grammal lett nehezebb a jobb stabilitás és tartósság érdekében. De ezt nem lehet negatívumként felfogni.

A cipőnkénti 400 g ugyan már nem tartozik az ultrakönnyű teniszcipők kategóriájába. De ez egyáltalán nem számít.

A cipő már a tesztelés kezdetétől fogva robusztusabbnak tűnt. Nem kelti a könnyedség érzését, mint korábban. De ez nem feltétlenül rossz dolog, amíg ez a jobb tartósságot, stabilitást és a kényelmet szolgálja.

Más modellekhez képest még mindig viszonylag könnyű cipő, de most már nem sorolnám őket az ultrakönnyű kategóriába. Az új cipők a haladó és profi versenyzők legszélesebb közönségét célozzák meg.

Mi változott valójában?

Nem éppen kevés dolog. Kezdjük például a cipő hátuljának ívélésével. Az előző generációban a Mizuno egy erősen nyitott sarokrésszel jelentkezett, amely lehetővé tette a cipő könnyű felhúzását, de meglehetősen jelentős negatív hatással volt a sarok cipőben való fixálására. A játékosok arra panaszkodtak, hogy a cipő hátul nem tart, ami miatt a játékos úgy érzi, hogy mozgás közben ki fog lépni a cipőjéből.

Az új modell egy kicsit jobban kiegyenesítette ezt a kifelé irányuló ívet, azonban még mindig úgy érzem, hogy jobban is tarthatna. Remélhetőleg a Mizuno egyszer majd visszatér a klasszikus zárt saroktípushoz, mint a 4. generáció volt 2021-ben.

A cipő sarka már nem annyira nyitott, mint az előző változatnál. Azonban még mindig érzem egy kicsit, hogy a cipő hátsó része nem tart annyira, mint szeretném.

A felsőrész ismét háló és egy 3D-Solid gumiból készült rugalmas védőszerkezet kombinációjából áll. A cipő belső részén, a lábujjak körül a védelem most már alaposabb, és az egész kritikusan igénybe vett területet kis gumidomborulatok borítják.

A fűzés 6 lyukat kínál a cipőfűző számára, a Dyna-Eyelet Wrap nevű felső anyagban lévő kivágásokkal több rés között. Ez a megoldás segít abban, hogy a cipőt alaposabban és érezhetően feszesebbre húzzuk.

A minimalista nyelvezet nagyon vékony és rövid. Emiatt javaslom, hogy mindig vastagabb zoknit viselj a cipőben, hogy a fűző ne vágja a lábfejet, ha jól meghúzod a cipőt.

A nyelv ismét minimalista, 3 részre osztva a jobb simulás érdekében. Ami azonban zavar benne, az az, hogy megint nagyon rövid. Első pillantásra szinte úgy tűnik, mintha a cipőnek nem lenne nyelve. Ezenkívül a nyelv nagyon vékony, és a cipőfűző egyes játékosokat irritálhat, ha erősen meghúzzák. Szerencsére a vastagabb zokninak köszönhetően végül nem zavart.

Jelentősen jobb csillapítás

A legnagyobb változások azonban a cipő középső részén, illetve a csillapítás és a támasz területén történtek. A sarokrészen ismét megtalálható a jól bevált Mizuno Wave technológia. Ezenkívül a tervezők itt több csillapító anyagot használtak, amely a jobb stabilitás és a jobb alátámasztás érdekében hátul kissé megemelkedik.

A cipő hegye felé haladva a csillapítóanyag növekedése is észrevehető. Ezért is nehezebb a cipő, mint az előző generáció. A Mizuno megnövelte és újratervezte a Wave Plate torziós stabilizátort, amely most már a cipő elejére is kiterjed.

A Mizuno Wave technológiával ellátott hangsúlyosabb csillapítás a saroknál növeli a kényelmet, és javítja a cipő általános tartását és stabilitását.

Ezáltal a cipő összességében masszívabbá, stabilabbá és kevésbé hajlamossá válik a torzulásra. Ez különösen a fizikailag erősebb és nehezebb játékosoknak fog tetszeni, akiknek nem vált be a korábbi ultrakönnyű verzió.

Érzésre a legszembetűnőbb változás az extra hatékony Mizuno Enerzy NXT csillapítás bevetése az elülső lábfejben. A cipő elöl egyszerre kényelmes, de ugyanakkor érzékeny. Ezen a csillapításon túl kicsivel a cipő széle felé a Mizuno egy körülbelül 4 cm hosszú műanyag részt helyezett el, amely a lábujjak végénél elrugaszkodási pontként funkcionál.

Az új Mizuno Enerzy NXT típusú lábfej csillapítás a Wave Plate stabilizátorral kombinálva nemcsak elnyeli az ütődéseket, hanem visszaadja az energiát a mozgásba.

Amint belesüllyedsz a cipőbe, vagy split-step lépést teszel, ezeknek az anyagoknak az összjátéka a cipő határozott dinamikájában nyilvánul meg. A cipő ugyan most nehezebb, mint volt, de ez nem rontott a jó mozgékonyság általános érzésén. És ez éppen ezeknek a kifinomult rendszereknek és technológiáknak köszönhető, amelyek jól együtt tudnak működni. Tehát elmondhatjuk, hogy a cipő összességében stabilabb, tartósabb és biztonságosabb, mint valaha.

A legagresszívabb talp

A talp ebben a salakos változatban is egy jelentősen agresszív fa mintázatból áll különböző méretű és szélességű szeletekkel. A mintázat mélysége különösen meggyőző. Ez 4 mm! Ez teljesen egyedülálló a konkurenciához képest.

Összehasonlításképpen: A legutóbb értékelt Lacoste AG-LT23 Ultra Clay talpmintázatának mélysége mindössze 2,3 mm volt, ami egy kicsit szégyenletes. Az én kedvenc Wilson Kaos Swift 1.5 Clay talpmintájának mélysége 3 mm, amit én személy szerint az arany középútnak tartok, és ez bőven elég.

A cipő valószínűleg a legagresszívebb talppal rendelkező cipő, amellyel a teniszcipő-piacon találkozhatsz. A mintázat mélysége hihetetlen 4 mm.

Ismét tartós DuRubber gumit használtak a talp elkészítéséhez, így néhány hónapig is eltart, amíg a talp elhasználódik. A talp markáns profilmélységének apró hátránya a rugalmasság. A fa mintázatának egyes szeletei nyomás hatására hajlamosak meghajolni ahelyett, hogy azonnal, deformáció nélkül vágódnának bele a salakfelületre.

Ez egy apró, tisztán érzékelési részlet, amelyet a játékosok túlnyomó többségének esélye sincs észrevenni. Mivel azonban egy szezon során több pár csúcskategóriás teniszcipőt is volt alkalmam tesztelni, tudom, hogy néhány konkurens salakcipő jobb ebben a tekintetben.

Esélyes a 2024-es év teniszcipőjére

A Mizuno munkájának eredménye egy igazán teljes értékű új update a legnépszerűbb, csúcskategóriás versenycipő modelljéhez. Ki merem jelenteni, hogy az új modell lényegesen jobb, mint az előző, az 5. generációból, amely véleményem szerint nem volt annyira sikeres.

Bár a Mizuno eltávolodott a bevált ultrakönnyű kialakítástól egy közepes súlyú cipő felé, ezt minden fronton a jobb teljesítmény érdekében tette. A cipő jelentősen nehezebb, mint amit megszoktunk ettől a modelltől. De a plusz anyagnak köszönhetően a cipő masszívabb, stabilabb és tartósabb lett.

A cipő középső részét a lábujj körül a 3D-Solid gumiprotektor jól védi a szakadás ellen.

Ugyanakkor a részletekre való odafigyelés, a kiváló minőségű anyagok és a kiváló minőségű kivitelezés ismét első pillantásra érzékelhetők. A Mizuno komolyan veszi az innovációt, és arra törekszik, hogy termékei teljesítményének határait feszegesse. Azon kevés vállalatok egyike, ahol biztos vagyok benne, hogy az ügyfelek elégedettsége a vállalat legfontosabb mozgatórugója.

Ha egy lelkes klub- és versenyszintű teniszezőnek kellene ajánlanom egy teniszcipőt 2024-re, akkor szemrebbenés nélkül ajánlanám a Mizuno Wave Exceed Tour 6 Clay cipőt. A minőségüket bizonyítja az a tény, hogy a tesztelés után meg akartam tartani őket. A teniszes szekrényemben kutakodva azonban rájöttem, hogy egy negyedik pár teniszcipő, nem lenne elviselhető a lelkiismeretem számára. Talán legközelebb megtartom a Mizunot, legközelebb...

A feltűnő Wave Plate talpstabilizátor erőt és dinamizmust kölcsönöz a cipőnek.

A Mizuno Wave Exceed Tour 6 Clay teniszcipő előnyei és hátrányai

 • Csúcstechnológia és hibátlan kivitelezés
 • Tökéletesen kiegyensúlyozott cipő – se túl könnyű, se túl nehéz
 • Kényelmes cipő az első viseléstől kezdve, nem kell betörni
 • Kényelmes, mégis nagyon érzékeny csillapítás
 • Nagyon jó stabilitás
 • Kiváló tapadás salakos felületeken
 • Nagyon jó légáteresztő képesség
 • Megfelelő tartósság
 • Viszonylag nehezebb, mint a korábbi modellek
 • A cipő hátsó része zártabb is lehetne a feszesebb érzés érdekében.
 • A minimalista nyelvnek köszönhetően a fűző erősen meghúzva vághat
 • Zavaró lehet a cipő keskenyebb szabása.

Régebbi cikkek