Hogyan válasszuk ki a húrozást


13 perc olvasás

Sokan azt hiszik, hogy az ütő teszi a jó teniszezőt. Ez ennyire nem egyszerű. Az ütő önmagában még nem elegendő, ugyanilyen fontos az ütő lelke is. Vagyis, hétköznapi nevén, a húrozás.

A játékteljesítmény akár 40%-áért a húr felel. Ha képesek vagyunk hosszú perceket vagy akár órákat áldozni a megfelelő teniszütő kiválasztására, jól gondoljuk át a húrozást is! A bizonytalanoknak segítségére lehetnek a következő sorok. Ha még azután sem tudnál dönteni, válassz bátran húrozás nélküli ütőink és a hozzájuk ajánlott húrok közül, és mi ingyen vállaljuk ütőd húrozását!

Mi a kérdésed a húrozással kapcsolatban?

A húrozás általános jellemzői

Húrozási sűrűség

 • Ritkább húrozással erősebbet lehet ütni, jobban lehet pörgetni 

 • Sűrűbb húrozással pontosabbak az ütések 

Húrfeszesség

 • A lazább húrozás növeli az ütés erejét 

 • A feszesebb  húrozás pontosabb labdairányítást biztosít 

A húr átmérője

 • A vékonyabb húrokkal jobban lehet pörgetni, erősebbet lehet ütni 

 • A vastagabb húrok pontosabb labdairányítást és gyengébb pörgetést biztosítanak 

Milyen gyakran húroztassunk?

Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő húrozást, tudomásul kell vennünk, hogy a húr fogyóeszköz és a teniszütőnket előbb vagy utóbb újra kell húroztatnunk. Különösen akkor, ha szeretnénk megőrizni csúcsformánkat és elkerülni a sérüléseket. Ez a hobbiteniszezőkre is érvényes.

Ha lelkes amatőr vagy, akkor évente annyiszor kell húroztatnod a teniszütődet, ahány órát átlagosan játszol hetente. Például, ha heti öt órát töltesz a pályán, akkor évente legalább ötször húroztass újra!

Ha elszakad a húr vagy csak meglazul a húrozás az ütődön, akkor nincs mese, azonnal húroztassál!

A teniszütő húrozása ugyanis nemcsak a játéktól öregszik el, hanem az időjárás hatására is. A húrok már röviddel húroztatás után elkezdenek veszíteni feszességükből, ezért a profik közvetlenül játék előtt húroztatnak.

Szeretnél rendszeresen húroztatni, de nem tudod, hol tehetnéd meg? A SportObchod.cz brünni és prágai üzleteiben vállaljuk a teniszütők húrozását. További információkért nézd meg húrozási szolgáltatásainkat!

Húrtípusok

A tudomány fejlődésének köszönhetően már különböző alapanyagokból készült húrok közül választhatunk. Minden azon múlik, mit várunk el a húrozástól, vagyis a teniszütőtől. Ha azt szeretnénk, hogy a húrozás tartós legyen, akkor más anyagot kell választanunk, mint annak a játékosnak, aki tökéletesen irányítható ütéseket szeretne, de nem okoz neki gondot a gyakori húroztatás.

Michal Bayerl egy cikkében bemutatja az egyes húrtípusok közti apró különbségeket.

Többszálas húrok

A többszálas húr, amint a neve is jelzi, több száz vékony szálból van összefonva. A szálak védőbevonattal rendelkeznek. Az eredmény a tökéletes játékélmény, amelyet a többi anyag közül csak a természetes húrok tudnak felülmúlni. Többszálas húrt használva a húrozás jobban tartja feszességét és növeli az ütés erejét.

Előnyök

 • Játékélmény 

 • Tartós feszesség 

 • Ütéserő 

 • Rezgéscsillapítás 

Hátrányok

 • Rövidebb élettartam 

 • Pontatlanabb labdairányítás 

Ha teniszkönyökkel bajlódsz, problémádon részben segíthetsz azzal is, ha megfelelő húrozást választasz. Ugyanis a többszálas húr jobban csillapítja a rezgéseket.

Többszálas húrt tehát akkor válassz, ha gyakran játszol és a minőségi játék mellett fontos számodra egészséged megóvása is.

Szeretnél többet megtudni a többszálas húrokról? Olvasd el Michal Bayerl cikkét a többszálas húrokról, vagy nézd meg Zdeněk Hrabálek videóját!

Egyszálas (poliészter) húrok

Ütöd-vágod a labdát a pályán és nem tartasz a sérülésektől? Akkor nyugodtan válassz egyszálas, avagy poliészter húrt! Az egyszálas poliészter húr maximális élettartamot biztosít. Így egyaránt élvezni fogod a pontos labdairányítást és a pörgetés hatékonyságát.

Előnyök

 • Maximális élettartam 

 • Pörgetett ütések 

 • Pontos labdairányítás 

Hátrányok

 • Gyengébb rezgéscsillapítás 

 • Teniszkönyököt okozhat 

Az egyszálas húrozás hátránya, hogy az anyag keménységéből fakadóan nem túl fényes a rezgéscsillapítása. Ennek a kar, a váll és a csukló láthatja kárát. Tehát az egyszálas húrozás a nagy ütőerejű, fiatalabb játékosok számára ideális választás, akiket még elkerülnek a jellegzetes teniszsérülések.

Éppen ezért az egyszálas húrozás felé többnyire 18 és 35 év közti teniszezők kacsintgatnak.

Szeretnél többet megtudni az egyszálas húrokról? Olvasd el Michal Bayerl cikkét az egyszálas húrokról, vagy nézd meg Zdeněk Hrabálek videóját!

Természetes húrok

Az a legjobb, ami természetes. Ez lehet, hogy nem mindig igaz, de a húrok testre gyakorolt hatására biztosan érvényes. A természetes húrok marhabélből készülnek, és a legtöbb profi többnyire ilyet használ. A természetes húrokat sokszor más szálakkal vegyítik, ez a hibrid húrozás.

Előnyök

 • A legjobb játékélmény 

 • Tartós feszesség 

 • Rezgéscsillapítás 

 • Pontos labdairányítás 

Hátrányok

 • Magasabb ár 

 • Rövidebb élettartam 

 • Pörgetett ütések 

 • Időjárás-érzékenység 

A természetes bél az összes húrozás közül a legjobb játékélményt és a legtartósabb feszességet biztosít, emellett pontos labdairányítást ad. Ezáltal ez a legjobb a krónikus teniszkönyöktől szenvedő játékosok számára is.

Azonban ahogy az már lenni szokott, a minőség pénzbe kerül, és így a legdrágább húrozást nem mindenki engedheti meg magának. A természetes húr rövidebb élettartamú és érzékeny a hőingadozásra és az esőre. Ha szeretnéd kipróbálni a húrok Rolls-Royce-át, akkor jobb, ha észben tartod, hogy a teniszütődet hőszigetelt táskában kell tartanod.

Szeretnél többet megtudni a természetes húrokról? Olvasd el Michal Bayerl cikkét a természetes húrokról, vagy nézd meg Zdeněk Hrabálek videóját!

Hibrid húrozás

A hibrid húrozás leggyakrabban természetes szál és poliészter kombinálásával jön létre. Így a természetes húr nyújtotta játékélményt a poliészter tartósságával ötvözi. Ha tehát vegyes kereszt- és hosszanti szálakat szeretnél, válaszd a hibrid húrozást!

Előnyök

 • Játékélmény

 • Tartósság 

Hátrányok

 • Magasabb ár 

Ahogy már említettük, főként a profik használják az ATP és a WTA tornákon.

Ha érdekel, hogy melyik teniszező milyen húrozást használ, nézd meg a teniszcsillagok oldalán! Itt megtalálod a világelső teniszezők komplett felszerelését a teniszütőjük húrozását is beleértve.

Szeretnél többet megtudni a hibrid húrozásról? Olvasd el Michal Bayerl cikkét a hibrid húrozásról, vagy nézd meg Zdeněk Hrabálek videóját!

Nylon húrozás

Ha évente egyszer ütögetsz, akkor neked valószínűleg meg fog felelni a nylon húrozás is. Általában ez található az újonnan vásárolt ütőkön, mert ez a legolcsóbb. A nylon húrozás tartós, de semmilyen játékelőnyt nem nyújt.

Ha már új teniszütő vásárlására adtad a fejed, kár lenne az ütőben rejlő potenciált nylon húrozással agyonütni. Ezért a nylon húrt nem ajánljuk.

Játékstílusnak megfelelő húrozás

Ha már jó néhány breaket elhárítottál a pályán és nem is számolod a szakadt húrokat, akkor a húrozás típusok szerinti felosztása számodra nem jelentett újdonságot: rég megvan a kedvenc típusod.   Te már inkább a játékstílusodnak megfelelő húrt keresed.


Többszálas húr

Egyszálas húr

Természetes húr

Hibrid húrozás

Erőteljes és támadó stílus

  Választható 

  Választható 

  Választható 

  Választható 

Pontos labdairányítás és finomság

  Választható 

  Választható 

Nem választható

  Választható 

Fokozott játékélmény

  Választható 

  Választható 

  Választható 

Nem választható

Pörgetős stílus

Nem választható

  Választható 

Nem választható

Nem választható

Tartós húrozás

  Választható 

  Választható 

Nem választható

Nem választható

A húrok feszessége

Ütőd és húrod is van már, így újabb kérdés tűnik fel a láthatáron. Milyen keményre húroztassuk az ütőnket? Kezdetnek jó, ha a gyártó által megadott tartományt (pl. 24–28 kg-ot) tartjuk be.

A (kg-ban mérve) alacsonyabb értékűt nevezzük puha húrozásnak. A puha húrozás a gyakorlatban nagyobb ütéserőt biztosít.

Viszont, ha magasabb értékűre húroztatunk, akkor keményebb húrozást kapunk. A keményebb húrozással pedig jobb labdairányítás is együtt jár.

Azt ajánljuk tehát, hogy kezdőként inkább puhább húrozást válassz – vagyis alacsonyabb értéket! A keményebb húrozást, vagyis a magasabb értéket, tartogasd arra az időre, amikor már a haladó játékosok közé tartozol!

Azt a kérdést is meg kell tudnunk válaszolni, mennyire legyenek megfeszítve a kereszt- és a hosszanti szálak. Itt ismét hagyatkozzunk bátran a gyártó ajánlásra! Az a legbiztosabb, hogyha tartjuk az ajánlott tartomány középértékét. Ez jellemzően annyit jelent, hogy a hosszanti húrokat 25 kg-ra, a kereszthúrokat pedig 24 kg-ra feszítjük.

Az ütő húrjának átmérője

Logikusan hangzik: a vastagabb átmérőjű húrok tartósabbak. A vékonyabb átmérőjű húr kevésbé tartós, de finomabb játékra nyújt lehetőséget.

Lehet, hogy még sosem foglalkoztál a húrok átmérőjével. Ha meg szeretnéd tudni, melyik számodra a legmegfelelőbb, válassz egy húrt, és próbáld ki annak a középső átmérőjét! Ezután már el fogod tudni dönteni, hogy technikásabban, vagy erőteljesebben szeretnél-e játszani.

Ne feledd, hogy húrozás után a húr veszít az átmérőjéből! A többszálas húr átmérőjének akár 8%-át elveszíti. Ez jellemzően annyit tesz, hogy a kiválasztott 1,30 mm átmérőjű húr a teniszütőn már csak 1,20 mm-es átmérőjű lesz. Egyszálas húr esetében ez kb. 5%-os veszteség. Ha bizonytalan vagy, bátran válassz kezdetben inkább vastagabb húrt!

Húrozás junioroknak

A megfelelő ütőhúrozáson a junioroknak is el kell gondolkodniuk, amennyiben szeretnének fejlődni és jó eredményeket elérni. Az első lépés a hobbiütő lecserélése egy grafit ütőre.

A könnyített grafit ütőhöz kezdetben tökéletesen megfelel a többszálas húrozás. A teniszező nagyobb játékélményhez jut, és sem a keze, sem az ütő nem lesz túlterhelve.

Ahogy fejlődik és nő a junior, úgy változik a választott húrozás. A többszálas húrozás után átáll hibrid húrozásra, amiben keveredik a többszálas és az egyszálas húr. Végül pedig eljut az egyszálas húrozásig, amely a fiatal, dinamikus teniszezők kedvelt választása.