Hogyan válasszuk ki a teniszütő grip méretét?


3 perc olvasás

grip.png

A teniszütő gripje az ütő markolata. Ez a markolat általában nyolcszögletű, kerülete 12–14 cm. A gripek méreteit általában numerikus mérettel (1-től 5-ig terjedő skála) vagy hüvelykben jelzik. Tehát ha nem tudod, hogyan válaszd ki a teniszütő grip méretét, csak kövesd az alábbi tanácsokat.

Általános szabály, hogy az átlagos férfi az 1-től 5-ig terjedő skálán leggyakrabban 4-es gripet használ. Nagyobb férfikézhez tehát 5-ös méretű markolatot, míg egy kisebb férfitenyérhez 3-as méretű gripet válassz.

A 3-as méretű markolatot a hölgyek is gyakran választják. A nők azonban leggyakrabban a 2-es méretre szavaznak. Ha Ön kisebb tenyerű hölgy, egy 1-es méretű gripet is érdemes kipróbálnia.

Ezek a leggyakrabban használt markolatok. Ha azonban biztos akarsz lenni abban, hogy tökéletes méretű markolatot választasz, két lehetőséged is van a teniszütő grip méretének pontos megválasztására. Egy másik dolog, amit megtehetsz, az ütő kiválasztása. A legtöbb teniszütő esetében ezután kiválaszthatod a grip méretét.

Teniszütő grip kiválasztása üzletben

Egy kis útmutató, ami segít a teniszütő grip méretének személyes tesztelése során. Fogd meg a teniszütőt a nyelénél, ahogyan a videóban. Helyezd a másik kéz mutatóujját az ujjad és a tenyered közé. Ha a mutatóujj nem túl feszes vagy laza, akkor megtaláltad a megfelelő teniszütő grip méretet.

Hogyan mérjük meg a tenisz grip méretét vonalzóval

Nem mindenki jöhet el a boltjainkba, hogy személyesen próbáljon ki különböző méretű gripeket. Ilyen esetekben segít egy közönséges vonalzó és egy kis méricskélés.

Helyezd a vonalzót nyitott tenyeredre úgy, hogy kövesse a gyűrűsujjad és a középső ujjad közötti vonalat. Ezután mérd meg a tenyér középvonala és a gyűrűsujj vége közti távolságot. Ha nem tudod, hol keresd a középvonalat, kissé hajlítsd be a tenyered, így meglátod a három „életvonalat”. Számodra az a vonal lesz érdekes, amelyet gyakran fejvonalnak neveznek.

Hasonlítsd össze a mért távolságot a táblázat értékével, és válaszd ki a markolat megfelelő méretét.

Ha a kapott értéket a táblázatban a mért értékek közepén találod, válassz kisebb méretet. Ne feledd, hogy a teniszütő grip nem vékonyítható, de megvastagítható.

Ehhez elég egy fedőgripet is venned, ami akár 2 mm-t tesz hozzá a grip méretéhez.

Numerikus méret

Méret hüvelykben

Mért érték

Nekik ajánlott

L0

4 0/8

10,2 cm

gyermekek, juniorok

L1

4 1/8

10,5 cm

juniorok, nők

L2

4 1/4

10,8 cm

nők

L3

4 3/8

11,1 cm

nők/férfiak

L4

4 1/2

11,4 cm

férfiak

L5

4 5/8

11,7 cm

férfiak