Hogyan válasszunk teniszütőt


14 perc olvasás

A tenisz nem olyan, mint a kerékpározás vagy a futás – nem mindenki tudja játszani. Ennek ellenére szilárdan tartja előkelő helyezését Csehország legnépszerűbb sportjainak listáján. Azonban a teniszezéshez teniszütő is kell. De tudod, hogy hogyan kell kiválasztani a megfelelő teniszütőt?

Mi alapján választanál teniszütőt?

A teniszütők műszaki paraméterei

A teniszütő kiválasztása során a legfontosabb tényezők az ütő műszaki paraméterei. A műszaki adatok alapján nagyjából felmérheted, hogy egy ütő kezdőknek vagy haladóknak való-e, vagy hogy az ütő az ütőerőre vagy technikára alapozó játéknak kedvez-e. De vajon melyik szám mit jelent?

Olvasd el tanácsainkat, ha gyerekeknek való ütőt szeretnél választani.

Hogyan válasszunk teniszütőt a fej mérete alapján?

A teniszütő fejmérete határozza meg azt a felületet, amellyel a labdát a pálya túlsó felére juttathatod. Ha kiváló szinten űznéd ezt a tevékenységet, mindenképp nézd meg azt is, hogy hogyan kell teniszhúrozást választani. No, de térjünk vissza az ütő fejéhez.

Az ütő fejméretével kétféle mértékegységben találkozhatunk – ez a kettő a cm2 vagy az in2. A Sportega oldalán a fejméret mindig cm2-ben van megadva. Az átlagos fejméret a 600–760 cm2-es tartományban mozog.

A fejméret kiválasztásának az alapelveiről már magad is képet alkothatsz. Minél nagyobb az ütőfej, annál nagyobb felületed lesz a labda eltalálására. A nagyobb ütőfelület nyújtotta segítség kétségtelenül hasznos, főleg a kezdők számára .

Egy kisebb ütőfejhez már némi tenisztudásra is szükség van. Másrészt viszont ez sokkal pontosabb és gyorsabb, így a haladó teniszezők szinte gondolkodás nélkül döntenek emellett.

A legtöbb ütő fejmérete 645 cm2 (100 in2).

A fejméret megjelölése

Fejméret cm2-ben

Fejméret in2-ben

Super Oversize

> 740 cm2

> 115 in2

Oversize

690–739 cm2

107–115 in2

Midplus 3

660–689 cm2

102–107 in2

Midplus 2

645–659 cm2

100–102 in2

Midplus 1

601–644 cm2

93–100 in2

Midsize

< 600 cm2

< 93 in2

Hogyan válasszunk teniszütőt a súlya alapján?

A teniszütő kiválasztása során fontos szerepet játszik egy másik paraméter, az ütő súlya is. Az ütő súlya a húrozás nélküli ütő súlyának felel meg. Ezért számolni kell azzal, hogy az ütő húrozása néhány grammal eltolja majd a mérleg nyelvét.

Egy könnyű ütőt könnyebb kezelni is, ezért főleg kezdők és juniorok játszanak velük. A jobb kezelhetőség azonban a pontosság rovására megy. Ha ehhez a kezdők tapasztalatlansága is hozzájárul, számolnod kell néhány félrement ütéssel.

Ha már valamennyire elsajátítod a játék technikáját, és nagyobb biztonsággal kezeled az ütőfejet, mérlegeld a nehezebb ütőre való váltást. Az ATP és a WTA profijai is nehezebb fegyvereket vetnek be egymás ellen. Egy nehezebb ütő erőteljesebb lendítést ad, csodásan kezelhető, de a hibák nem maradnak észrevétlenül.

Ha hidegen hagynak a műszaki paraméterek, és egyszerűen csak olyan ütőt szeretnél, mint amilyet kedvenc teniszeződ használ, mi nem akarunk lebeszélni. De ne felejtsd el, hogy minden játékosnak egyedi szükségletei vannak.

A súly megjelölése

Súly grammban

Nagyon könnyű

< 259 g

Könnyű

260–279 g

Közepesen nehéz

280–299 g

Nehéz

> 300 g

Hogyan válasszunk teniszütőt az egyensúlya alapján?

Talán már kiismered magad a fejméret és a súly kérdéseiben. De ha éppen az első teniszütőd kiválasztása előtt állsz, lehet, hogy az ütő egyensúlya még fehér folt számodra. Egy teniszütő egyensúlya a fej, közép vagy a nyél irányába tolódhat.

Az ütő egyensúlya vagy egyensúlyi pontja alatt a teniszütő súlypontját értjük. Bár az ütő súlya a teljes hosszán oszlik el, minden ütőnek máshova esik a súlypontja.

Ez azzal jár, hogy ha egy ütő egyensúlya a feje felé tolódik, vagyis fejnehéz, akkor erősíti az ütést. Az ilyen eloszlás inkább a kezdőknek kedvez, de ez nincs mindig így.

Ha az egyensúlyi pont a nyélhez közelít, vagyis az ütő nyélnehéz, jobban irányíthatod és könnyebben elhelyezheted vele az ütéseket. A nyélnehéz ütőket ezért inkább haladóbb játékosok választják, akik már úgy-ahogy elsajátították a technikát.

Az ütő egyensúlyára már a súly kiválasztásánál is érdemes odafigyelni. Két azonos súlyú, de eltérő egyensúlyú ütőt különböző súlyúnak érzékelünk. Ezért nem ritkaság, hogy a nehezebb ütő egyensúlya a nyele felé tolódik, és viszont.

Az ütő egyensúlyi pontját a nyél végétől a fej irányában mérik, és milliméterben adják meg.

Az egyensúly megjelölése

Az egyensúly mm-ben

Fejnehéz

> 355 mm

Enyhén fejnehéz

350–355 mm

Középnehéz

340–349 mm

Enyhén nyélnehéz

320–339 mm

Nyélnehéz

< 320 mm

Hogyan válasszunk teniszütőt a hossza alapján?

Egy teniszütő hossza általában 680–690 mm. Rövidebb ütőkkel elsősorban gyerekek és juniorok játszanak. A gyerekütők kiválasztásáról itt olvashatsz.

Hosszabbított ütőt akkor keress, ha magas játékos vagy. A magas játékosok mozgása hosszabb ütővel koordináltabb. Ráadásul egy hosszabb ütővel az ütésük erősebbé is válik.

Egy hosszabb ütővel a földközeli játéknál is messzebbre elérsz. Ezáltal a nagyobb erőkar hatására a hosszabb ütő erősíti az adogatást.

Az ütők legnagyobb engedélyezett hossza 736,6 mm.

A hossz megjelölése

Hossz mm-ben

Standard hossz

685 mm

Meghosszabbított

> 690 mm

Hogyan válasszunk teniszütőt a keret profilja (vastagsága) alapján?

Az ütő viselkedését befolyásoló további paraméter a vastagsága. Akkor válassz vékonyabb keretprofilt (18–21 mm), ha már haladó, tapasztalt teniszező vagy. Leggyakrabban az ATP és a WTA profijai  játszanak ilyenekkel. A vékonyabb keret ugyanis gyorsabbá teszi az ütőt és pontosabbá az ütést.

A vastagabb keret (22 mm felett) a kezdő teniszezők ideális választása. A széles profil kevésbé rezeg, és nagyobb erőt fejt ki. Így a pontatlan ütéseknél is kisebb a teniszkönyök kialakulásának a veszélye.

Hogyan válasszunk teniszütőt a húrok száma alapján?

A teniszütő húrozásánál megkülönböztetünk kereszt- és hosszanti húrokat. A legtöbb teniszütő a 16 hosszanti és 19 kereszthúr mintáját követi. Ez nagyobb sebességű ütést tesz lehetővé. A sűrűbb húrozás (pl. 18/20) elősegíti a labda jobb kezelését, mivel az így valamivel hosszabban érintkezik az ütővel. Ez azonban a sebesség rovására megy.

A teniszütők húrozásáról a továbbiakat a Hogyan válasszuk ki a húrozást? című tanácsadó oldalon találod.

Húrozási sűrűség

Sűrűség

16/18


16/19

pörgetés és sebesség

16/20


18/19


18/20

irányítás és élettartam

Hogyan válasszunk teniszütőt a grip mérete alapján?

A kezed szempontjából a nyél, avagy a grip az ütő rendkívül fontos része. A legtöbb ütőnél ugyanis a grip megválasztására is lehetőség van. De mit is jelent ez?

Az egyes gripek a vastagságukban térnek el egymástól. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek más grip a kényelmesebb. Ha túl kicsi gripet választasz, részben még megmentheted a helyzetet egy megfelelő fedőgrippel, amely utólag vastagít rajta. De a legjobb, ha már a teniszütő vásárlásakor megfelelő gripet választasz.

A grip leggyakoribb mérete egy átlagos férfi esetében 4-es. Nagyobb férfikézhez 5-ös, míg egy kisebb férfitenyérhez 3-as méretű gripet válassz. A nők számára is gyakran a 3-as gripet ajánlják, bár a teniszezőnők többnyire a 2-es grip mellett döntenek. Kisebb tenyerű nők vagy gyerekek az 1-es grippel is megpróbálkozhatnak.

Ha tanácstalan vagy, tanulmányozd át, hogy hogyan lehet kiválasztani a helyes gripet a tenyér méretei alapján .

Hogyan válasszunk teniszütőt a játékos tudásszintje alapján?

Ha már kimerítettek a teniszütők műszaki adatai, ne csüggedj. Válaszd ki a tudásszintednek megfelelő csoportot, és válassz az aktuális kínálatból.

A haladó nők ugyanolyan szabályok szerint válasszanak teniszütőt, mint a férfiak. A kezdő vagy amatőr teniszezőnőknek ajánljuk az amatőr teniszezőnőknek összeállított ütőválasztási tanácsadó oldalunkat.

Teniszütők kezdő (amatőr) teniszezőnőknek

Nem szégyen, ha valaki kezdőnek vallja magát. A kezdők és a hobbiteniszezők jellemzően a nyári teniszidőszakban állnak pályára, kéthetente egyszer. A teniszezést összekötik a büfében való időtöltéssel: így válik egy átlagos nyári délután csodálatos nyári délutánná.

Előnyök

 • Alacsony ár 

Hátrányok

 • Gyengébb kezelhetőség 

 • Alaphúrozással előhúrozott ütő 

A fentiekből látható, hogy a hobbijátékosok nem a teljesítmény, hanem a sport szeretete és a kellemes időtöltés miatt játszanak. Az amatőr játékosok számára tehát nem a piacon fellelhető legjobb ütő beszerzése az elsődleges szempont. Nem ritkaság, hogy a labda eltalálása is gondot jelent, az ütés elhelyezéséről már nem is beszélve.

Milyen ütőt használjon egy amatőr játékos?

 • könnyű vagy közepesen nehéz ütő a jobb kezelhetőség miatt (285 g-ig) 

 • a közepes vagy nagyobb fejméret megkönnyíti az aktív résszel való ütést (660 cm vagy nagyobb) 

Teniszütők haladó teniszezőknek

A haladó teniszezők között egyaránt találunk dörzsölt veteránokat és ifjú titánokat. Van egy közös vonásuk: egy nyári szezon folyamán rendszeresen, heti 1–2 alkalommal megjelennek a pályán.

Előnyök

 • elegendő lendület 

 • nagyobb sebesség 

 • jobb kezelhetőség 

 • kiváló pontosság 

A gyakorlat teszi a mestert. A pályák minden titkát, a labda minden pattanását ismered, és ez a játékodon is megmutatkozik. Az ütéstechnika nem jelent problémát. Időnként egy-két hiba is becsúszik, de ez mindenkivel előfordul. Tudod, mi a sweet spot, és nem habozol kihasználni egy jól sikerült ütés érdekében.

Milyen ütőt használjon egy haladó játékos?

 • közepesen nehéz ütő (285–300 g) 

 • közepes vagy kisebb fejméret (660 cm vagy kisebb) 

 • középnehéz (330–350 mm) 

Ütők tapasztalt és nagy teljesítményű játékosok számára

A „téli szünet“ kifejezés nem szerepel a szótáradban. Januártól decemberig folyamatosan teniszezel, hetente többször is. Talán csak a szabadságod jelent némi pihenőt, bár a számodra ideális nyaralás a teniszpályán telik el. Túlzás nélkül beszélhetünk teniszmániáról.

Előnyök

 • fokozott lendület 

 • pontos és gyors 

 • tökéletes kezelhetőség 

 • nagyobb lendület 

Az ütő minden grammját figyelembe veszed, ismered az egyensúlybeli különbségeket, és aprólékosan átgondolod a teniszütő húrozását. Tapasztalt játékos vagy, nyilván néhány kisebb tornára is fened a fogad, ahol majd a részletek döntenek, hiszen az ütéstechnikád már világszínvonalú.

Milyen teniszütőt használjon egy versenyző?

 • nehéz ütő (300 g vagy nehezebb) 

 • kis fejméret (645 cm vagy kisebb) 

 • nyélnehéz (330 mm vagy kisebb) 

 • vékonyabb keretprofil, 21 mm-ig 

Teniszütők márka szerint

Ha egyszer rászoksz valamire, nehezen váltasz. Könnyen előfordulhat, hogy egy teniszező egy márka megszállottjává válik, és a többivel kissé bizalmatlan lesz. Ebben nincs semmi kivetnivaló.

De azt tudod, hogy a kedvenc márkád melyik ütőcsaládja a neked való? A teniszütők minden modellsorának megvan a maga erőssége, ezért érdemes ezekkel megismerkedni, még mielőtt megvennél egy alkalmatlan ütőt.

A márkák minden sorozatában több azonos külsejű ütőt találunk, amelyeknek a paraméterei térnek el egymástól. Ez azért van így, hogy a középhaladó, a dörzsölt versenyző és a junior is megtalálja a neki valót. 

A profi teniszezők ütői

Van, aki így gondolkodik: „Roger Federer mindig győz, ezért biztos szuper ütője van. Nekem is olyan kell.” Semmi gond. Nem kell a bonyolult paramétereken rágódni, pontosan azt kapod, amivel a sztárok játszanak. Elég megnézned a teniszsztárok oldalt.

Itt legalább 50 profi férfi és női teniszező adatait találod meg. A neveik alatt nemcsak az ütőjük, hanem a többi teniszfelszerelésük, például a táskájuk, öltözékük vagy a húrozásuk leírását olvashatod.

Teniszütők egészségügyi problémák esetére

A teniszütők világában különleges helyet foglalnak el az egészségügyi problémák esetére készült ütők. Az évekig tartó gyakori játék sok teniszezőnél kiváltja a teniszkönyök elnevezésű rendellenesség kialakulását. Éppen ezeknek a játékosoknak készült a Pro Kennex Kinetic terméksor.

Ezek az ütők a legkülönbözőbb játékosok számára készülnek, és az egyedülálló technológiának köszönhetően tompítják az ütések okozta sokkhatást. Így biztosított a teljes kar kímélése.

Tesztütők

Ne vásárolj zsákbamacskát, próbáld ki a kiszemelt teniszütőt a végső döntés előtt. A brünni és a prágai üzletünkbentesztütők állnak a rendelkezésedre. Elég, ha rákattintasz egy ütőre, és lefoglalod, nehogy valaki elhalássza előled.